Göze bir göz, diş için bir diş
Değerli okurlar,
Yoğun bir iş temposu nedeniyle yazılarım biraz gecikti (okul ve ünv. öğrenci hazırlama );ancak bu haftadan itibaren düzenli olarak ilginç konularla birlikteyiz. Bu hafta sizlere hazırladığım yazı günümüzde sürekli gündemde olan hukuk!
Tabi her zaman olduğu gibi ben günümüzden bahsetmeyeceğim bu beni aşar hukukçular yeteri kadar uzman oldukları konularda zaten konuşuyorlar.
Olho por olho, dente por dente
Göze bir göz, diş için bir diş
Dünya tarihinin ilk kanun reformunun yapıldığı Babil'e bu değeri getiren ve tarihe adını kazıyan yönetici Hamurrabi olarak tanınır. Babil kralı Hammurabi tarihte ilk Anayasa’yı yapan hükümdar olarakta bilinir.
Hammurabi; Dünyanın bilinen ilk uygarlığı Sümer kralı Urugakina‘nın yaptığı birkaç hukuk kuralından etkilenmiş, geliştirerek din ve devlet işlerini ayırmış, ilk anayasayı yapmıştır. Babil Kralı Hammurabi rahip-kral anlayışını reddederek gücünü dinden değil, askeri kuvvetten almış ve mutlak krallık sistemini başlatmıştır.
Babil kralı Hammurabi’nin kanunları da diğer önemli kanun yapıcılar gibi acımasızdır. Kısasa kısas dediğimiz türden...
Göze bir göz, diş için bir diş…
Bir kimse bir eve girecek delik açarsa, o deliğin önünde ölümle cezalandırılır ve gömülür.
Burada dünyanın en büyük komutanlarından Cengiz Han’ın yasalarını da tekrar etmekte fayda görüyorum, çünkü Cengiz Han yasaları da kısasa kısas yasalardı.
Kadına ve çocuğa kılıç kaldırana-Ölüm
Yolcuya barınak ve yiyecek vermeyene –Ölüm
Çalıntı mal satana – Ölüm
Savaşta kılıcını bırakana –Ölüm
Kılıcını bırakanın arkadaşına da – Ölüm
Suya işeyen ve suyu kirletene de –Ölüm
Casusa, yalancı şahitlere ve büyücülere –Ölüm
Başkasının yanında yemeğini yemek isteyen, onu yemeğe ortak etmese – Ölüm (Cengiz Han )
Babil medeniyetini anayasa ve hukuk kurallarından dolayı acımasız bir imparatorluk gibi de lanse etmemek lazım dünyanın en önemli medeniyetlerinden biridir. Üstelik tarihte aşk için yapılan ilk eser ‘’
Babilin Asma Bahçeleri’’ kral Nabukatnezar tarafından eşi için yaptırılmıştır. Bu gün antik dönemin bilinen yedi harikası içinde yer alır. M.Ö. 450'li yıllarda tarihçi Herodot "Babil, yeryüzünde bilinen bütün diğer şehirlerin ihtişamını aşar." demiştir.
Değerli okurlar, ben diyorum ki demokrasi ve hukuk iyi ki var.