Çocuğun  bakım veren kişi veya kişilerden ayrılırken zorluk yaşaması, anne babaya ya da kendine zarar geleceğinden, kötü şeyler olup onları kaybedeceğinden korktuğu için ailesinden ayrılmak istememesidir.

Çocuk bu kaygısından dolayı akranları ile oyun oynamaya gidemez, ailesi olmadan başka biri ile vakit geçiremez, her zaman ailesinin yanında olmak isterken  aile günlük işlevselliğinin kısıtlandığını hissedebilir. Genellikle 3 yaşına kadar normal olarak kabul edilen ve bu yaştan sonra çocuk ve aile için oldukça problem yaratan bir durumdur.

Ayrılık kaygısı yaşayan çocuklar aileden ayrılırken genellikle karın ağrısı, baş ağrısı, kusma ve benzeri  fizyolojik semptomlar yaşarken ağlama, titreme, yoğun öfke patlamaları gibi davranışlarda bulunabilir.

Genellikle okula giderken çok yoğun sıkıntı yaratan bu durumda çocuk aileden ayrıldığında yaşadığı yoğun kaygı ve korku nedeniyle okula gitmek istemez ve fizyolojik olarak  semptomlar yaşayabilir.

Bu süreçte çocuğun yaşadığı korku ile baş ederken aile ve öğretmenlerin yanlış tutumlar sergilemesi bir çok olumsuz etkinin yanı sıra bu kaygının okul fobisine dönüşmesine neden olabilir.

Ayrılık kaygısı yaşayan çocuğuma nasıl davranmalıyım? 

Çocuk için oldukça kaygı ve korku barındıran bu süreçte kızarak ve sinirlenerek çocuğunuzun daha yoğun kaygı yaşamasına sebep olabilirsiniz. Bu nedenle kesinlikle çocuğunuza kızmayın ve onu bu bağlılığından dolayı reddetmeyin.

Özellikle okula yeni başlayan çocuğunuza bu konuda oldukça hassas davranmanız gerekir. İlk zamanlarda okula sizin de yanında gitmeniz ve yaşadığı kaygı derecesine göre kademeli olarak çocuğunuzun yanında, sınıfın kapısında ve okulun bahçesinde bulunmalısınız.

Kaygı yaşayan çocuğunuzu ağlarken okula ya da sınıfa bırakıp gitmeniz onda duygusal olarak oldukça fazla olumsuz iz bırakırken okuldan uzaklaşmasına ya da korkmasına sebep olarak okul fobisine dönüşebilir.

Bu durum tedavi edilmediğinde ilerleyen zamanlarda dikkat eksikliği, hiperaktivite, dürtü kontrol bozukluğu, takıntı bozukluğu, sosyal fobi, depresyon, panik atak gibi psikolojik rahatsızlıklara temel olusturur. 

Sizde böyle bir süreç ile karşı karşıya iseniz eğer kesinlikle bir uzman desteğine başvurarak iş birliği içinde bu durumu kontrol altına almalısınız.