Tuvalet eğitimi anneler ve çocukları için en zor dönemlerden biri olarak göze çarpmaktadır. Özellikle çocuk ilk çocuksa bu süreç daha da zorlaşıyor.

Her çocuğa göre değişse de tuvalet eğitimi için en uygun aralık 18-36 ayarasıdır. Bu eğitime daha erken dönemlerde başlamak veya başlamak için çocuğa baskı kurmak tuvalet eğitimini olması gereken süreden daha ileriye taşıyacaktır.
 
Öncelikle anne-babaların çocuklarını her konuda olduğu gibi bu konuda da gözlemleyerek iyi tanımaları gerekmektedir. Her çocuğun tuvalet gereksinimi birbirinden farklıdır. Bu bağlamda anne-baba olarak tuvalet eğitimi verirken çocuklarının ne sıklıkla tuvalete gittiğini gözlemlemeleri ve bu gözleme dayanarak eğitimi vermeleri gerekmektedir.  

Tuvalet eğitimi verirken dikkat edilmesi gereken bir husus da çocuğun hem fiziksel hem de psikolojik olarak hazır olmasıdır. Fiziksel olarak hazırlık; çocuğun idrar veya büyük tuvaleti geldiğinde bunu belirtmesi ve tuvalete oturana kadar tuvaletini tutma becerisini kazanmasıdır.
 
Psikolojik olarak hazırlık ise; çocuğun annesi veya bakım veren kişi ile uyum içinde olması ve kirli bezinden veya kokudan rahatsız olmasıdır. Bazen tuvalet eğitimi bazı aileler için ve çocuklar için oldukça zorlu geçmektedir.

Bu durumu ortadan kaldırmak aslında oldukça basittir. Tuvalet eğitiminin başarılı olması için gerekli olan faktörler genellikle çocuğu rahatlatmak ve az önce bahsettiğimiz gibi psikolojik ve fizyolojik sağlamlığı oluşturmaktan geçer.

Tuvalet eğitiminin verilmesinde dikkat edilmesi ve göz önünde bulundurulması gereken faktörlere göz atacak olursak,
 
* Direkt klozete götürmek veya oturtmak yerine önce beraber bir oturak seçilmeli ve oturağı nereye koyulması ile ilgili beraber karar verilmelidir.

* Tuvalet üzeri aparatlar yerine daha kolay ve nerede isterse oturabileceği oturak tercih edilmelidir. Büyük tuvalet yapmayı kolaylaştıracağından ayakların yere değmesi önemlidir.

* İlk bir kaç gün çocuğunuzun oturağın üzerinde giyinik oturması onun tuvalete alışmaya ve tuvalete oturma korkusu varsa eğer onu atlatması adına oldukça önemli olacaktır.

* Bu dönemde kazalar, gecikmeler, ıslatmalar, kirletmeler normal kabul edilmeli, çocuğun cesaretini kırmak yerine teşvik edici sözlerle desteklenmeli ve problemsiz sonuçlanıyorsa ödüllendirilmelidir.

* Tuvalet sonrası atıkları beraber dökmek, tuvalet üzeri aparat kullanılıyorsa çocuk aşağı indikten sonra sifon çekerek çıkanları göndermek ve onlara el sallamak hoşlarına gidebilir.

* O dönemde araya giren hastalık, tatil veya zorlayıcı davranışlar tuvalet eğitimin gecikmesine yol açabilir. Sebat etmek en uygun karar olacaktır.

* Çoğu durumlarda yaz aylarında tuvalet eğitimine başlanılması önerilmektedir. Fakat zamanı geldiği düşünülüyorsa zaman kaybetmeden başlanılmalıdır.

* Bazı çocuklarda ısrarcı ve ters tepkiler olabilmektedir. Unutmayın sabır ve kararlılık işinizi çözecektir.