Panik atağı, algılanan bir tehdide karşı gösterilen ani tepkilerdir ve bu tepkilere eşlik eden bir takım bedensel duyumlar vardır.

Bunlar: çarpıntı,  terleme, titreme ya da sarsılma, nefes darlığı ve boğuluyormuş gibi hissetme, göğüs ağrısı ya da sıkışması, uyuşma, üşüme ya da ateş basması, kontrolü kaybetme ile paralel ilerleyen çıldırma korkusu vardır. 

Bu bedensel semptomların oluşmasında kurgulamış olduğumuz zihinsel ve duygusal düşünceler etkili olmaktadır.

Ayrıca panik atağı olan kişiler sürekli olarak ölüm korkusu yaşamaktadırlar ve yaşanan ataklar en çok bir saat sürmekle birlikte genellikle on dakikalık bir zaman miktarını kapsamaktadır.

Panik ataklarınızın sürekli olduğunu ve bu süreçten daha uzun sürdüğünü düşünüyorsanız bu gerçek bir panik atağı değildir.
Bu durumla baş edebilmek için öncelikle şu dört maddeyi yeniden hayatınızda değerlendirmelisiniz:

1.    Ben kimim ve dünya nasıl bir yer?

2.    Ben nasıl biriyim ve toplumun gözünde hangi konumdayım?

3.    Özellikle korktuğum duygular olmak üzere, duygularım neler?

4.    Yapabildiğim ve yapamadığım eylemler neler, günlük olarak nasıl eylemlerde bulunuyorum? 

Yanıtladığımız bu sorularla birlikte kendimiz için oluşturduğumuz bir farkındalık alanının desteği ile artık tedaviye hazırız demektir.

Bunun üstesinden gelmenin başlıca yollarından biri ise bu konuda BİLGİLENMEKTİR!

Bunun hakkında en fazla bilgiye sahip olmalısınız. Panik atağı nedir, neden olur, hangi zamanlarda sıklaşır, yarattığı semptomlar nelerdir gibi bir çok soruya yanıt bularak nasıl bu durumla mücadele edeceğinizi bilmelisiniz.

İyileşmenin önünde duran en büyük tehdit ise söz konusu yaşanan atakların önemli bir fiziksel hastalığın belirtisi olduğuna ilişkin duyulan inançtır.

Kişinin bedensel bir rahatsızlığı olduğuna dair sürekli kaygı yaşaması ataklarını sıklaştırırken bazen de bu durumla karşı karşıya gelmenizin temelini oluşturmaktadır.  

Böyle bir rahatsızlıkla karşı karşıya iseniz eğer ve bunun başka bir fiziksel rahatsızlıkla alakalı olmadığını öğrendiyseniz psikolojik tedavi alabilmek için bir uzmana başvurmalısınız.