Bir çok insan hayatının bir çok döneminde sinirli, agresif, stresli, evhamlı, gergin veya takıntılı olabilmektedir. Ama çoğu zaman bu duygularla gün içerisinde baş edebilir ve bu duygular insan hayatını derin bir şekilde etkilemeden bunlardan kurtulabilir.

Bazen ise bu duygular baş edemeyeceğimiz noktalara gelebilmektedir. Takıntılı düşüncelerin ise günlük yaşantımızı, günlük hayatımızı kısıtlayacak derecede etkilemesi durumunda ise aklımızaobsesif-kompulsif bozukluk gelmektedir. 

​OKB, obsesyon adı verilen takıntılı düşünce, fikir ve dürtüler ile kompulsiyon adı verilen tekrar eden davranışlar ve zihinsel süreçlerin önde olduğu bir ruhsal hastalıktır. Daha sade bir anlatım seçersek; obsesyon takıntılı düşünceler, kopulsiyon ise bu düşüncelerin davranışa dökülmesi durumudur diyebiliriz. 

​OKB, daha önceleri az rastlanan hastalık sınıfında olsa da son zamanlarda yapılan araştırmalar hiçte azımsanacak bir sayıda olmadığını göstermektedir. Ortalama 100 insanda 2-3 civarında bir sıklığa sahiptir. OKB, insanları genellikle ergenlik ve 20-30 lu yaşlarda yakalamaktadır. Obsesif-kompulsif bozukluk kendini bazı alanlarda daha belirgin göstermektedir. 

Temizlik obsesyonu: Kişinin bedeninin ve giysilerinin kir, mikrop, toz yüzünden kirleneceği düşüncesi ve bu düşüncelerden kurtulmak adına sürekli duş alma veya eşyalarını yıkama davranışı..

Kontrol obsesyonu: Kişi kapı, kilit, ütü gibi nesneleri sürekli açık unuttuğu veya tamamlayamadığı düşüncesini barındırmaktadır ve bu düşüncelerden kurtulmak için bu nesneleri sürekli kontrol etmektedir. 

Cinsel içerikli obsesyonlar: Zaman zaman OKB’li hastalarda kendine, yaşına, toplumdaki yerine hiç yakıştıramadığı bir biçimde, cinsel içerikli obsesyonlar bulunur.

Dini içerikli obsesyonlar:  Özellikle dini inançları yoğun yaşayan toplum kesimlerinde sık görülen bir obsesyon türüdür. Kişi kendini inanç ve görüşlerine tam karşıt bir biçimde ve çok yoğun sıkıntı yaratacak şekilde dini içerikli takıntılı düşünceleri düşünmekten alıkoyamaz.

Simetri/düzen obsesyonları: Simetri gereksinimi ve düzen takıntıları da sık görülen belirtilerdendir. Kişinin tüm yaşamında simetri gereksinimi ve düzenlilik hakimdir. ​OKB bu ve bunlara benzer durumlarda kendini göstermektedir. Yukarda bahsettiğimiz çeşitler en sık rastlanan ve kendini gösteren durumlardır.

​OKB günlük yaşam etkinliklerini ciddi olarak kısıtlayabilen, aile, meslek ve sosyal yaşamda önemli işlev kayıplarına yol açan, yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır. Buna rağmen tedavisi bulunan ve belirli yöntemlerle üstesinden gelinebilmektedir. Bir doktora baş vurulmalı, ilaç tedavisi bilişsel-davranışçı terapi ile desteklenmeli ve kişi bu bozukluktan kurtulacağına inanmalıdır.