Mobbing (iş yerindeki psikolojik şiddet)

Mobbing çalışma hayatı içerisinde; insanın meslek hayatında benlik ve bütünlük duygularının zedelenmesi anlamına gelmektedir.

İş yaşamında özellikle belirli bir kişi hedef alınarak, çalışma arkadaşları tarafından; küçük düşürülme, dışlama, huzursuz hissettirme, kişiyi ruhsal ve fiziksel olarak kötü hissettrme halidir.  

Mobbing uygulanan kişiler özellikle iş ortamında utandırılırak, iş yeri ortamına ait ve çalışan kişiyi de ilgilendiren bilgilerin saklanması veya eksik bildirilmesi; kişinin ruhsal ve fiziksel olarak çöküntüye uğratılması anlamına gelmektedir. Özetle iş yerinde maruz bırakılan psikolojik tacizdir.

Mobbinge kimler uğrar?

İş yerinde uygulanan psikolojik baskıya genellikle bilgi birikimi yüksek ve entelektüel kişiler maruz kalabilir.

Zeki ve çalıştığı kuruma oldukça önemli katkı sağlayan disiplini kişiler norm dışında kalabilir ve diğer çalışanlar tehdit olarak algılayabilirler.

Mobbinge uğrayanlar; çalıştıkları kurumlarda iş arkadaşlari  tarafından küçük düşürülmektedirler.

Mobbing mağdurları yaşadıkları psikolojik şiddet ve tacizler neticesinde ruhsal olarak yıkım yaşarlar. Psikolojik olarak yıkım yaşayan mobbing mağdurları, gelirine oranla daha fazla sağlık harcamalarına başvurmak zorunda kalabilmektedir.

İş motivasyonu düşen ve iş arkadaşlarına karşı güven ilişkisi kurmakta zorlanan mağdur kişiler, işten istifa etmeye veya çalıştıkları kurumdan ayrılmaya zorlanmaktadır. 

Kimler mobbing uygular:

Kişilik bütünlüğü olmayan, aşırı denetleyen, kendini değersiz hisseden, dikkat çekmekten hoşlanan, kötü niyetli ve başka insanları da manipule edebilme yetisi olan, rekabetçi, ön plana çıkmak için ilişkileri hiçe sayan, kişilik bozukluğu olan  kişilerdir.