Megalomani, büyüklük hezeyanı olarak ta bilinen bu durum kişinin kendisinde olmayan ve gerçekle uyuşmayan üstün özellikleri kendisine yakıştırmasıdır.
Bu kendi başına bir hastalık olarak kabul edilmese de, gerçekten şaşırtıcı bir psikolojik sorundur. Megalomani kişinin nitelikleri, yetenekleri ve yaşantısıyla ilgili olarak mantıksız inançlara dayanmaktadır.
Bu sorun kendini önemseme duygusunun gerçeğe dayandırılarak, abartılı bir şekilde şekil alan, aşırı bir özgüven değildir. Hiç bir şekilde gerçekle ilgisi olmayan farklı neden sonuç ilişkileri kuran kişiler, üstün yetenekler taşıdıklarına inanır, kendinin farklı özelliklerden dolayı diğer kişilerden üstün olduğunu düşünür ve bunu kabullenir.
Megalomaninin belirtilerinin görüldüğü kişiye psikoloji literatüründe megaloman denilmektedir. Bakıldığında sonuçları itibariyle kendini toplumdan soyutlama gibi de görülebilen megalomani, kişinin kendini toplumda en üst noktada hissettiği durumları yansıtmaktadır.
Megalomani belirtileri nelerdir?
* Hayal ve gerçek bir birinden ayrılmaz bir bütün halindedir.,
* Gerçeklerle ilgisi olmayan büyüklük hezeyanları vardır,
* Yapamayacakları şeyler ile ilgili sözler verirler,
* Olduğundan güzel yakışıklı ve güçlü zannı hakim karakterdir.
* Aşırı mükemmel olduğu kanısı vardır.
* Herkesin kendi etrafında dönmesi gerektiği izlenimi belirir,
* Megalomani temel de çok güçlü bastırılmış aşağılanma kompleksi vardır,
* Genellikle ezilmiş insanlarda meydana gelir,
Bu ve bunlara benzer belirtilerin çok sık olduğunu düşünüyor iseniz mutlaka bir uzmana görünmenizde fayda vardır.
Özellikle bu belirtiler günlük yaşamınızı zorlaştırıyorsa. Bu belirtilerin altında yatan nedenlerinin ortaya çıkması ve ortadan kaldırılması gerekmektedir.
Bu belirtilere sebep olan sorunlar keşfedilip ortadan kaldırıldığı vakit Megalomanide büyük ölçüde düzelmeler görünmektedir.