18-24 Kasım ağız ve diş sağlığı haftası idi. Ülkemizde diş sağlığı hep ertelediğimiz önemli halk sağlığı konularından biridir.
Ağız, diş ve diş etlerine ait hastalıklar ülkemizde ve şehrimizde her yüz kişiden 95’inde bulunmaktadır. Ne kadar da yüksek bir oran değil mi? Neredeyse etrafımızda diş sağlığı ile ilgili sorun yaşamayan kimse yok.
Ancak hastalar sadece şikayetleri olduğu zaman diş hekimine gitmekte, bu nedenle de genel sağlığı etkileyebilecek ağız ve diş hastalıklarının önlenmesi, erken dönemde tespiti ve kontrol altına alınması zorlaşmakta, bu çok yüksek oranların düşürülememesine yol açmaktadır.
Diş fırçalama, beslenmemiz, koruyucu uygulamalar ve aralıklı diş hekimi kontrolü, ağız diş sağlığının temelini oluşturmaktadır. Ağız ve diş sağlığını bozan en önemli neden nedir diye bakacak olursak tahmin ettiğiniz gibi ağız içinde tabakalara yerleşmiş mikroplardır.
Ağız ve diş hijyeninin yeteri kadar iyi sağlanmadığı kişilerde bu mikropların bir araya gelmesi kaçınılmaz olmaktadır. Düzenli ve doğru diş fırçalamak, çürük diş olasılığını belirgin şekilde azaltacaktır. Dişlerini günde iki kez fırçalayanların ve bu alışkanlığı erken yaşta edinenler daha az diş sorunlarıyla karşı karşıya kalacaklardır.
Toplumun bu konuda bilgi ve eğitimi ne yazık ki yetersizdir. Geçmişte ağız diş sağlığı merkezlerine ulaşmak, tıbbi bakım almak zor ya da pahalı idi. Ancak artık ağız diş sağlığı polikliniklerine diş hekimine ulaşmak oldukça kolay ve ucuz.
Sağlık bakanlığının ağız ve diş sağlığına da ayrı bir önem verdiği bilinmekte. Ağız ve diş hijyeninin yetersiz olması sadece bireysel değil ulusal bir problem. Maddi olarak devletin üzerinde büyük bir yük oluşturmakta. Bu nedenle biz vatandaşlara düşen görev nedir?
Öncelikle aralıklarla sadece muayene için şikayetiniz yoksa bile diş hekiminize başvurun, ondan doğru diş fırçalama ve ağız diş bakımı tekniklerini öğrenin. Günde en az 2 kez, işte ve okulda dişinizi fırçalayın. Etrafınızdakilere çocuklarınıza anne babanıza uyarılarda bulunun. Beslenmenize dikkat edin, diş macunu ve özellikle diş fırçası seçiminde doktorunuzdan yardım alın.
Akılda kalan herkese nasip olmasını istediğimiz bir cümle ile bitirelim; Bembeyaz dişler sağlıklı gülüşler.