Her yıl Kasım ayının üçüncü çarşamba günü “Dünya KOAH Günü” olarak çeşitli organizasyonlarla ilan edilmekte.
Geçtiğimiz hafta ülkemizde de yaygın şekilde medyada KOAH ile ilgili haberler yer buldu. Peki önemli bir sorun mu ya da şöyle soralım ne kadar önemli ve yaygın bir hastalık ?
Dünyada KOAH, en önemli dördüncü ölüm nedeni ve her yıl dünyada 3 milyona yakın kişi bu hastalık nedeniyle vefat etmekte Türkiye’de ise durum çok içi açıcı değil 5 milyon civarında KOAH’lı hasta bulunduğu her yıl yaklaşık 30 bin kişinin bu hastalık nedeniyle vefat ettiği düşünülmekte.
KOAH olarak kısaltılan kronik obstruktif akciğer hastalığı nedir?
Tam olarak geri dönüşümlü olmayan, ilerleyici nefes alma yollarının kısıtlanması ile karakterize bir hastalıktır.
Bu hastalık, zararlı gaz ve partiküllere özellikle sigara dumanına karşı oluşan iltihaplı bir süreç sonucu gelişir. İltihap yalnızca akciğerlerle sınırlı olmayıp, sistematik özellikler de göstermektedir yani tüm vücudumuzu etkiler.
KOAH, şiddeti ve sıklığı artan alevlenmelerle seyreder. Özellikle kış aylarında acil servise başvuracak şekilde nefes darlığı ile karşımıza çıkar.
Eşlik eden hastalıklar ki bu hastalar çok büyük kısmı 45 yaş üstü hastalardır hipertansiyon, diyabet, kalp hastalığı gibi yandaş hastalıklar sıktır. Bu yandaş hastalıklar hastalığın doğal gidişini etkiler.
Yandaş hastalıkların, KOAH’ ın şiddetini ve gidişatını olumsuz yönde etkilemesi, hastaneye yatış sıklığını, sağlık harcamalarını ve ölüm oranlarını arttırması nedeniyle hastalığın bir bütün olarak ele alınması gerekir.
Sigara içiminin ve yaşlı popülasyonun artışına paralel olarak KOAH, dünya genelinde yaygınlığı giderek artan önemli bir kronik hastalık ve ölüm nedeni olmaya devam edecektir.
Ülkemizde sağlık bakanlığının sigara ile savaşta etkin bir politika yürüttüğünü görmekteyiz.İmkanlara bu kadar kolay ulaşabiliyorken fırsatları iyi değerlendirmenizi öncelikle karar vermenizi şiddetle tavsiye ederim.
Sigara ve tütün mamüllerini sevdikleriniz ve kendi sağlığınız için bırakın, pasif içicilikten kaçının, hava kirliliğinden olabildiğince uzak durun. Yürüyüş, yüzme gibi sporların olumlu etkisini göz önünde bulundurun.