Antibiyotikler 20. yüzyılın en önemli keşiflerinden biri . Daha önce ölüm ile sonuçlanan enfeksiyon hastalıkları antibiyotiklerin keşfi ile çok ucuza ve kolaylıkla tedavi edilebilir hale gelmiştir.
Bu keşfi yapan bilim adamlarının günümüze kadar milyonlarca insanın hayatını kurtardığını söyleyebiliriz.Antibiyotik terimi, 'hayata karşı' demektir bakterilerin hayatına karşıdırlar ama insanların hayvanların hayatının kurtarılmasını sağlayabilirler. Geçen yıllar bilimin de gelişmesi ile farklı yapıda antibiyotikler üretillmesine olanak sağladı.
Ancak, günümüzde antibiyotiklerle ilgili dünya genelinde ciddi bir sorun ile karşı karşıyayız. Antibiyotiklerin çok sık ve uygunsuz kullanılması.Bu durum antibiyotiklere karşı direnç gelişmesine neden olmakta maliyet bakımından da ülkemizin zararına olmaktadır.Ülkemiz ne yazık ki uygunsuz antibiyotik kullanımı açısından oldukça kötü bir karneye sahiptir.
Türkiye antibiyotik kullanımında 40 Avrupa ülkesi arasında birinci sıradadır.Sağlık bakanlığının uzun yıllardır durumun farkında olduğu bunun için yakın geçmişe kadar bir çok çalışmanın yapıldığı sınırlamaların getirildiğine tanık olduk.Yine de ülkemizde halen en sık tüketilen ilaç grubu antibiyotiklerdir.Dünya’nın geri kalanında ise en çok tüketilen ilaç grubu kalp damar hastalıkları ilaçlarıdır antibiyotikler ise ilk üçe dahi girememektedir.
Peki gelelim direnç sorununa bakterilere karşı antibiyotik direnci sorunu ilgili yapılan çalışmalar gözden geçirildiğinde,ülkemizde bakterilerin birçoğunun sık kullanılan antibiyotiklere karşı dirençli olduğu gözlenmektedir.Yani verilen antibiyotiklerin insan vücudunda enfeksiyon yaratan bakterilere herhangi bir etkisi yoktur, tedavi edici değildir.
Hayatımızı oldukça ilgilendiren bu duruma ilgisiz kalınması olanaksız.Ülkemizde hastalığa uygun antibiyotiğin gerektiği zaman, gerektiği süre boyunca kullanılmasını sağlayacak önlemler en kısa sürede alınmalıdır. Nedir bu önlemler yetersiz eğitim varsa tamamlanmalıdır, muayene için hastalara yeterince süre ayrılmalıdır, hem halkımız hem tüm sağlık çalışanları konu hakkında bilgilendirlmelidir, gerekirse laboratuar testleri ile uygun antibiyotik belirlenmelidir,ulusal düzeyde çok sıkı uygulanacak bir politikaya ihtiyaç vardır.
Halkımıza düşen görev antibiyotik konusunda hassas davranılması dır.Her hastalığın tedavisi antibiyotik değildir hatta bir çok hastalığın değildir,antibiyotikler her hastalığa iyi gelmediği gibi gereksiz kullanım kişiye oldukça fazla zarar verir.