Sevgili Tarsuslular 1-7 Nisan bilindiği gibi kanser haftasıydı çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Kanser, kalp-damar hastalıklarından sonra ölümlerin en önemli sebebi. Her geçen gün daha fazla insan kansere yakalanıyor. Bu haftaki yazımda sigara ve kanser ilişkisini kısaca irdelemek istedim.

Çünkü sigara kanser nedenleri arasında en önemli sebep. Sadece sigara değil diğer tütün mamülleri olan pipo, puro, nargile de sigara kadar olmasa da risk faktörü.

Sigara yasağı R.Akdağ dönemi icraatlarından belki de her kesim tarafından onay alan tek uygulama. İlk zamanlarda sigara ile savaş için gösterilen sigara pişmanlıktır temalı reklamları açıkçası fazla moral bozucu bulmuştum.

Ancak son dönemdeki baba kız, torun-dede figürlü reklamlar gerçekten başarılı, yüz güldürücü.

Sigara dumanında 4000 e yakın partikül ve 60 a yakın karsinojen madde tanımlanmıştır. Aslında nikotin kanserojen bir madde değil ancak dünyanın en yüksek bağımlılık yapıcı maddesi belki de.

Sigara neredeyse kanserlerin %30 ile ilişkili,peki hangi kanserlerle ilişkili bir bakalım : akciğer, dudak, dil, ağız boşluğu, yemek borusu, gırtlak (larinks), mesane (idrar torbası), böbrek, pankreas, mide ve rahim ağzı (serviks) kanseri.

Sigara içen kişilerde akciğer kanseri içmeyenlere göre neredeyse 10 kat daha fazla görülüyor. Tabi günlük ne kadar çok,ne kadar uzun süre sigara içmiş ve sigaraya ne kadar erken başlamışsanız o kadar riskiniz artıyor.

Çalışmalarda light ve ya filtreli sigaraların kanser riskini değiştirmediği gösterilmiştir. Yine bazı çalışmalar eşi sigara içenlerde akciğer kanseri riskinin arttığı gösterilmiştir.

Yani sadece kendinize değil tüm çevrenize zarar vermekte sevdiklerinizi çocuğunuzu, torununuzu, eşinizi anne-baba, kardeşinizi tehlikeye atmaktasınız.

Burada tütün mamülleri kullananlarda risk oldukça artmasına rağmen sigara içmeyenlerin de oldukça seyrek olsa da akciğer kanserine yakalandığına dikkat çekmek isterim.

Yine sigara içicilerinde ağız boşluğu ve yemekborusu (özefagus) kanseri riski 5 kat daha fazladır. Bu kanserlere yakalanmada alkol kullanımı sigarayla birlikte riskinizi oldukça artırmaktadır.

Larenks (gırtlak) kanserinin de en majör tetikleyicisi sigaradır. Yandaş olarak alınan alkol bu riski oldukça artırmaktadır. Muhtemel sebep alkolun sigara içindeki kanserojenlerin etkisini artırması ve karaciğer üzerine yaptığı etkiler nedeniyledir.

Tedaviden sonra sigaraya devam edilmesi kanserin tekrarlamasına neden olmaktadır.

Böbrek ve mesane (idrar torbası)kanserlerinde sigaranın risk faktörü olduğu kanıtlanmıştır.

Torunlarınızla sağlıklı bir birliktelik için BUGÜN SİGARAYI BIRAKIN!!!

Sigarayı bırakmakta zorlanıyorsanız denediniz olmadıysa mutlaka profesyonellerden yadım alın.

Unutmayın ki sizden tek istediğimiz KARAR VERMENİZ.

Sevgi ve SAĞLIKLA kalın.