Erken başlayan bunaltıcı yaz sıcakları bayramda da etkili olacak. Bayram tatilini sağlıklı ve keyifli geçirebilmek için güneşin zararlı etkilerine karşı önlem almak gerekiyor.
Haziran ayının ilk günlerinden itibaren yurt genelinde sıcaklıklar yüksek derecelerde seyrediyor. Kimileri için bu sıcak ve güneşli günler kabusa dönerken, kimileri için tatil fırsatına dönüşüyor. Uzmanlar, 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde yüksek sıcaklıkların devam edeceğine dikkat çekerek, bayramı ülkenin güneşli bölgelerinde geçirecek olanları sıcağın zararlı etkilerine karşı uyarıyor.
Güneş Alerjisine Dikkat!
Güneş alerjisine karşı çok dikkatli olmak gerektiğini belirten, LifeClub Sağlıklı Yaşam Hizmetleri Aile Hekimi Uzmanı Dr. İyigün Gedik, “Güneş ışınlarının deride oluşturduğu zararlı etkilerin tümüne fotodermatozlar denir. Görünür ışık, çeşitli kimyasallar, kozmetikler ve ultraviyole ışınlar cilt reaksiyonları ve bağışıklık sistemi tepkilerine neden olurlar. Güneş alerjisini tetikleyebileceğini bildiğimiz ilaç grupları bazı antibiyotikler, kemoterapi ilaçları, kalp ilaçları ve antidiyabetiklerdir.
Güneşle temastan sonra ortaya çıkan kızarıklık, kaşıntı, döküntü, hassasiyet gibi tablolar aklımıza güneş alerjisini getirir. Güneşle dünyamıza ulaşan üç tür ultraviyole ışık bulunmaktadır. Ultraviyole A (UVA) ve ultraviyole B (UVB) ışınları ciltte hassasiyet, yaşlanmaya yatkınlık ve cilt kanserine neden olabilirken ultraviyole C (UVC) ışınları kısmen daha zararsızdır” dedi.
Güneş Yanığı Mı, Güneş Alerjisi Mi?
Dr. İyigün Gedik, güneşli günlerde oldukça sık görülen güneş yanıklarıyla, güneş alerjisinin nasıl ayırt edilebileceğini ise şöyle anlattı: “Uzun süre güneşte kalmakla oluşan ve alerjiyle benzer bulgular verebilen güneş yanıkları zamanla gelişirken, güneş alerjisi herhangi bir kimyasal veya kozmetikle duyarlanmış ciltte güneş maruziyetinden hemen sonra dakikalar içinde ortaya çıkar. Güneşe maruz kalınan süre ve saat ile birlikte güneşi alan cilt yüzeyinin büyüklüğü bulguların şiddetini değiştirir.
Güneşe maruz kalan cilt bölgesi önce kızarır, sonrasında ağrı, yanma, batma gelişir, cilt sıcaklığında artış gözlenir. Kaşıntılı kabarıklıklar olarak tanımlanan ürtikerler gelişebilir. Birkaç gün sonra ciltte soyulma ve pullanma izlenir. Bütün bu bulgulara cilt ödemi de eşlik edebilir.”
Güneşin Zararlı Etkilerinden Korunmanın 5 Yolu
Güneş alerjisi tanısının hekim muayenesi sonrası gerekli kan testleri, fototest ve ileriki durumlarda cilt biyopsisi ile konulabildiğine de dikkat çeken LifeClub Hekimi Dr. İyigün Gedik, güneşin zararlı etkilerinden korunmanın 5 yolunu şöyle sıraladı:
1. Güneş Kremi Kullanın
En az SPF 30 ve üzerinde koruma faktörlü güneş kremleri kullanın.
Güneş kremini güneşe çıkmadan 15-30 dakika önce sürün ve iki saatte bir tekrarlayın. Özellikle yüzdükten veya terledikten sonra yeniden sürmeyi ihmal etmeyin.
2. Güneşten Koruyucu Giysiler Giyin
İnce kumaşlı veya keten olmak kaydıyla uzun kollu gömlekler, ince pantolonlar ve geniş kenarlı şapkalar tercih edin.
UV korumalı kıyafetler seçerek de koruma sağlayabilirsiniz.
3. Gölge Alanları Tercih Edin
Güneş ışınlarının en dik geldiği saatler olan 10:00-16:00 arasında gölgede kalmaya dikkat edin.
Güneş ışığından doğrudan etkilenmemek için gölgelik alanlar veya güneş şemsiyeleri kullanın.
4. Gözlerinize Dikkat Edin
UV korumalı, polarize güneş gözlüğü kullanarak gözlerinizi zararlı güneş ışınlarından koruyun.
Yine geniş kenarlı şapkalar da gözlerinize doğrudan gelecek güneş ışığını azaltabilir.
5. Bol Su Tüketin
Güneş altında vakit geçirirken vücudunuzun su kaybını önlemek için bol su için. Sıvı kaybını önlemek, hem cildinizin sağlıklı kalmasına hem de güneşin zararlı etkilerini azaltmaya yardımcı olur.