Mersin'de diş çürüğü olmayan bir nesil yetiştirilebilmesi noktasında 5 bin 62 ilköğretim okulu öğrencisine 4 yıl süreyle florlama yapılacak ve aynı zamanda da diş çürüğü olan öğrencilerin tedavisi ve dolguları yapılacağı açıklandı.
Mersin İl Sağlık Müdürlüğü topluma; çocukluktan edinilecek diş ve ağız temizliği ve bilinçli beslenme alışkanlığının kazanılmasıyla birlikte diş çürüklerinin önüne geçilebileceğini gösterebilme adına, 'Güçlü Dişler Projesi'ni hayata geçirdi. Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Mersin Üniversitesi'nin yanı sıra merkez ilçe Toroslar Belediyesi ve Kırıkkale Üniversitesi tarafından da ortaklaşa yürütülen projenin 4 yıllık bir çalışmayı kapsayacağı bildirildi.
Projeyle ilgili olarak açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Çağlar Atak, bugün gelinen noktada kişisel ağız bakımı ve temizliğinin yeterli veya hiç yapılmamasının, bireylerde erken yaşta diş eti hastalıklarıyla birlikte diş çürüğü, diş çekimi ve protez kullanımı gibi sorunları da beraberinde getirdiğine dikkat çekti. Çağlar Atak, "Kötü ağız hijyeninin yol açtığı diş çürükleri ve dişeti hastalıklarından korunmada öncelikle kişiler kendi sağlıklarının bilincinde olmalı; düzenli diş fırçalama alışkanlığı, diş ipi kullanımı alışkanlıkları edinilmelidir" dedi.
Vücut sağlığının, öncelikli olarak ağız ve diş sağlığından başlaması gerektiğinin altını çizen Çatak, ağız ve diş sağlığını bozan faktörlerin bireyin vücut sağlığını da doğrudan etkilediğini, diş çürükleriyle diş eti hastalıklarının kalp damar hastalıklarının yanı sıra yüksek tansiyon, kemik erimesi, şeker hastalığı gibi hastalık risklerini de arttırdığını söyledi.
Çatak, öncelikli olarak koruyucu hizmetlerin yaygınlaştırılarak hem bireyin yaşam kalitesinin yükseltilmesi, hem de tedavi hizmetlerinin ülke ekonomisi üzerinde yükünün azaltılması gerektiğini savundu.
Bu noktadan hareketle hazırlanan; 'Güçlü Dişler Projesi' ile birlikte topluma; çocukluktan edinilecek ağız ve diş temizliği ve bilinçli beslenme alışkanlığıyla diş çürüklerinin önüne geçilebileceğini ve uzun vadede ise sağlıklı kuşaklarla diş çürüğü olmayan bir nesil yetiştirilmesinin amaçlandığını dile getiren Çatak, projenin Toroslar ilçesinde faaliyet gösteren 42 ilköğretim okulunun birinci sınıflarında okuyan toplam 5 bin 62 öğrenciyi kapsadığı bilgisini verdi.