Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, 2010 yılında narenciyede yüzde 50'lik bir rekolte artışı yaşanacağını, bu durumun da iç piyasada sorun olacağını belirterek, ürünün para etmemesi nedeniyle dalında çürüdüğünü ve üreticinin de zor duruma düştüğünü söyledi.

Narenciyede yaşanan sorunlar nedeniyle bu yıl üreticilerin adeta bahçesinde alıcı bekler hale geldiğini anlatan Cengiz Gökçel, sorunun sadece üretim aşamasında da yaşanmadığını bu durumun kendisini ihracatta da gösterdiğine dikkat çekti. Global krize bağlı olarak ihracatçıların zararına satış yaptığını anlatan Gökçel, sorun ve sıkıntıların aşılabilmesi noktasında üreticilerle ihracatçıların ortak hareket ettiğini dile getirdi.

Konuyla ilgili olarak başta Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen olmak üzere Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) ile üst düzeyde görüşmelerde bulunduklarını anımsatan Gökçel, yapılan görüşmelerde olumlu sonuçlar aldıklarını belirterek, ihracatta uygulanan teşvik primlerinin nakde dönüştürülmesi noktasında da Bakan Tüzmen'den söz aldıklarını hatırlattı. Gökçel, bu durumun doğal bir sonucu olarak narenciye teşvik priminin 125 dolar olarak ödenmesi noktasında Bakanlar Kurulu'nun karar aldığını ve söz konusu kararın da yürürlüğe girdiğine dikkat çekti.

Gökçel, "Biz, bu noktada üzerimize düşeni yaptık. Ancak narenciye üreticisi bugün bir felaketle karşı karşıya ve bu gerçek göz ardı edilemez. Bu noktada biz narenciye üreticileri olarak ihracatçılarla ortak hareket etmek istiyoruz ve bunda da kararlıyız" dedi. Krizin, narenciyeyi etkilemediği yönünde basında yer alan haberlere de tepki gösteren Gökçel, narenciyede kriz değil aksine felaket yaşandığını iddia etti. Gökçel, narenciye ihracatında yükseliş yaşanmasına karşın ürünlerin dalında çürüdüğünü ifade ederek, "Yaşanan tüm bu gerçekleri unutmadan, önümüzdeki yılı nasıl kurtarabiliriz diye düşünürken, bu tür açıklamalar bizi umutsuzluğa sevk ediyor. Bu konuda açıklama yapma ihtiyacı duyanlar sorumluluk bilinciyle hareket etmeli" diye konuştu.

Oda olarak Mersin'de bulunan narenciye ekim alanları gezdiklerini ve bu noktada da 2010 yılında yüzde 50'lik bir rekolte artışı bekledikleri bilgisini de veren Gökçel, bu yıl yeterli düzeyde rekolte olmasına karşın sorun ve sıkıntılarla karşılaştıklarını ve gelecek yıl rekolte fazlasının olacağı bir süreçte nelerle karşılaşacaklarını düşünmek istemediklerini söyledi. 2007-2008 döneminde yaşanan don olayı ve düşüş gösteren rekolteye rağmen 688 bin tonluk bir ihracat yapıldığına işaret eden Gökçel, söz konusu rakamın 2008-2009 döneminde yüzde 40'lık bir artışla 986 bin tona yükseldiğini ve bu artışı da ilginç bulduklarını dile getirdi.

Gökçel, "2009 yılı Aralık ayı sonuna bu rakam yine 600 bin ton civarındaydı. Ancak ihracattaki teşvik priminin nakde dönüştürülmesinin yanında sınır komşularımızla yapılan anlaşmalarla birlikte ihracatta ciddi bir artış yaşandı. Bu artış bizi sevindirmesin, aldatmasın. Çünkü önümüzdeki yıl sınır komşumuz olan ülkelerden aynı talebin geleceğinin garantisini hiç kimse veremez. Bu rakamlar, sınır komşularımız dışındaki ülkelere de ihracat yapılmasının bir zorunluluk olduğunu da ortadan kaldıramaz. Dolayısıyla söz konusu rakamlara bakıp da hiç kimse pembe tablolar çizmesin" diye konuştu.