Doğumun hemen ardından başlayan vücudun toparlanma sürecine lohusalık dönemi denir.
 
Gebelik sırasında cinsel yaşam konusundaki ön yargılar lohusalık dönemi için de geçerlidir.Doğum sonrası cinsel ilişkinin ne zaman olacağı toplumdan topluma fark ediyor olsa da bu süre ülkemizde 40 gün(6hafta) civarındadır.
 
Bu süre aslında kadının kendini doğum olayından fizyolojik olarak toparlaması ve psikolojik olarak yeni rolüne,anneliğe uyum sağlaması açısından önemlidir.
Ancak bu dönemde kadının en fazla ihtiyacı olan şey kocasından göreceği sevgi ve ilgidir.
 
Tıbbi olarak kadının kanaması durduktan ve doğum sırasında atılan dikişler iyileştikten sonra cinsel birleşmede bulunulmasında sakınca yoktur.Kadını doğum sonrası cinselliğe hazırlayacak olan sayılı günlerden çok,eşi ile hem anne hem eş olarak kuracağı bağdır.
 
Doğum sonrası dönemde oluşan hormonal değişiklikler ve emzirmenin etkisiyle kadının cinsel isteğinde uyarılmasında ve haz almasında bazı sorunlar olabilmektedir,ancak cinsellik insanlarda diğer canlılardan farklı olarak sadece hormonlarla belirlenmediği için sorunsuz da yaşanabilmektedir.
 
Burada en önemli nokta doğum sonrası cinselliğin ne sıklıkta ve ne şekilde yaşanacağının kadın tarafından belirlenebilmesidir.Kadının bu süre içerisinde kendisini tekrar cazip ,güzel,sevilir ve beğenilir olarak görmesi en önemli unsurdur.
 
Lohusalık döneminde kadının yorgun olması,bebeğe odaklanan bir dönem yaşıyor olması cinsel istekte azalmaya neden olabilir.Cinsel isteğinde sorun olmayan kadınlarda hormonal değişim nedeniyle vajinada kuruluk olabilir bu da cinsel birleşme esnasında ağrıya sebebiyet verebilir.Böyle durumlarda hijyenik kayganlaştırıcılar kullanılmalıdır.
 
Lohusalık döneminde dikkat edilmesi gereken noktalardan biri kadının yumurtlama düzenindeki değişiklikler nedeniyle gebe kalma riskidir.Emzirme döneminde gebe kalma ihtimali düşük olsa da sıfır değildir ve bu dönemde de mutlaka emziren annelere uygun bir yöntemle korunulmalıdır.
 
Lohusalıkta dikkat edilmesi gereken diğer önemli bir konu ise DOĞUM SONRASI DEPRESYONDUR.Lohusalık döneminde duygusal dalgalanmalar sık görülür.Her duygusal değişiklik depresyon anlamına gelmemektedir.
 
Bununla birlikte kişinin kendisini çok sıkıntılı hissetmesi ,cinsel isteksizlik,uyku-iştah düzensizlikleri ,hayattan zevk alamama,halsizlik,yorgunluk,unutkanlık,gibi belirtilerle seyreden depresyon konusunda dikkatli olunmalı bu durumdan şüphelenilmesi durumunda mutlaka bir psikiatra başvurulmalıdır.
 
Kaynak:Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği