Grip bir virüsun(influenza) neden olduğu solunum yolu enfeksiyonudur.Bulaşma oldukça kolay ve sıktır.

Belirtiler boğaz ağrısı ve kuru öksürük ile başlar. Daha sonra bu belirtilere ateş(39-40dereceye kadar) eklem ,kas, bel ve sırt bölgesinde ağrı eşlik edebilir yani yaygın bir vücutt ağrısı eşlik eder hastalar bunu “Hiç halim yok,çok yorgun hissediyorum, tüm vücudum sızlıyor,dökülüyor gibiyim” şeklinde ifade eder.

Grip tedavisi belirtileri azaltmaya hastayı rahatlatmaya yönelik tedavidir.Ağrı kesiciler,ateş düşürücüler kullanılabilir.Ortalama bir hafta içinde hastalık iyileşir.
Gribe karşı korunurken bir yıl etkili grip aşısı ilk savunma hattıdır.

İş ve okuldan bu dönem içinde uzak kalmak dinlenmeniz ve virüsu başkalarına bulaştırmayı önlemeniz için önemlidir.

Bol sıvı tüketmeniz önerilir.Limonlu çay,yeşil çay,su ön planda olmak üzere sıvı alımınızı artırın.

Sigara ve alkolden kaçının.Özellikle sigara solunum sıkıntınızı artırır.
Geçen haftada belirttiğim gibi aşı ile gripten korunma mümkündür.

Her yıl bir önceki yılın yaygın virüs tiplerinden hazırlanan aşı sonbaharda yapılmaya başlanır.Aşı kişinin yaş,bağışıklık sistemi diğer bir çok unsura bağlı olarak değişmekle birlikte %70-%90 koruma sağlar.

Bu şu demektir grip aşısı olsak bile o yıl içinde gribe yakalanma olasılığımız oldukça azalmış olsa da var.Ancak grip aşısı bizi soğuk algınlığına ve nezleye karşı korumaz çünkü etkenler farklıdır.Bunu tekrar tekrar belirtmek istedim çünkü bu soruyla sıklıkla karşılaşıyorum. 

Grip etkeninin influenza virüsü olduğunu belirtmiştik.Son yıllanırın meşhur gripleri kuş gribi ile domuz gribi de bu ailenin alt tipleridir.

SOĞUK ALGINLIĞI VE NEZLE


Soğuk algınlığı ve ya nezle ise başka tür viruslar (rhinovirüs, coronavirüs, parainfluenzavirus gibi yüzlerce virüs) tarafından oluşturulan üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır.

Belirtiler hemen hemen aynı olmasına rağmen grip daha ağır bir klinikle karşımıza çıkar.Gripte daha yüksek ateş daha şiddetli öksürük görülür.Nezle ve soğuk algınlığında ise ilk belirti genelde kaşıntılı boğaz ağrısıdır ek olarak burun akıntısı,hapşırma,gözlerde sulanma gribe oranla daha sıktır.

Soğuk algınlığını genelde ayakta geçiririz ateş yükselmez ya da çok az yükselir,3-4 gün içinde kendiliğinden geçer.Soğuk algınlığı tedavisi tamamen hastalık belirtilerinin rahatlatılmasına yöneliktir.

İlaçalardan önce bol sıvı alımı ve dinlenme önerilir.Doktorumuzun verdiği ağrı kesiciler,gargaralar,burun açıcı spreyler,antihistaminikler belirtileri azaltmaya yöneliktir.12 yaşından küçük çocuklarda asla ağrı kesici olarak aspirin kullanılmamalıdır.

Aksi takdirde ciddi karaciğer hasarı yapabilecek Reye sendromuna yol açma olasılığımız vardır.Yine antihistaminik alan hastalarımızın dikkat gerektiren işlerden uzak durmaları,araba kullanmamaları gerekmektedir.

Burun spreylerinde ise özellikle kullanım süresini 3 günden uzun tutmamak önem arz etmektedir.

En son bulaştırmayı önleyici sağlık ipuçları:
1) En az 20 saniye boyunca ellerinizi yıkayın
2) Elinize değil, kolunuzun içine hapşırmaya çalışın.
3) Yüzünüze özellikle burnunuza dokunmaktan kaçının
4)Tek kullanımlık peçete kullanın


Sevgi ve SAĞLIKLA kalın.