Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyeleri; Başkan Murat Kaya, Başkan Yrd. Ekrem Şenel, Başkan Yrd. K.Süheyl Batmaz, Sayman Üye Ali Seçer, Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Özcan.
Tarsus Ticaret Borsası Meclisi; Başkan Tevfik Başarır, Başkan Yrd.Yılmaz Karabulut, Başkan Yrd. M.Yavuz Ateş, Üye Mahmut Soysal, Üye İ.Hakkı Ekincioğlu, Üye Refik Zaman, Üye Ali Karaer, Üye Serdal Yücel, Üye Ramazan Hıdıroğlu.
Tarsus Ticaret Borsası’na kayıtlı 256 üye firma var.
Tarsus Ticaret Borsası cenazelere çiçek göndermek yerine, cenaze çiçeği bedellerini eğitimleri süresince borsadan nakdi yardım almaya hak kazanmış ihtiyaç sahibi üniversite öğrencilerine katkı olarak sunulacağı belirtildi.
Bence çok yanlış bir uygulama. Hemen kızmayın, anlatacağım.
İlk önce verileri sıralayalım.
Tarsus’ta 1 yılda ölen kişi sayısı ortalama 1800.
Cenazeye gönderilen bir çelengin ortalama fiyatı 50 TL.
Tarsus’ta 22 tane çiçekçi var. Onlarında bakmakla yükümlü oldukları aileleri var.
Ticaret Borsası eğitime katkı sunacaksa bunu üyeleriyle pekala yapabilir.
Nasıl? Yönetim Kurulu, Meclis karar alır. 256 üye yılda 100 TL öğrencilere burs fonuna bağış yapar. 25 Bin 600 TL biriktirilmiş olur. Tabii isteyen daha fazla bağışta yapabilir.
Ama!
“Cenazeye çiçek göndermeyin eğitime bağış yapın”, bence güzel bir uygulama olarak düşünülmüş ancak içeriğinde başkalarına ciddi zararlar verecek bir çağrıdır.
Neden?
İş adamları yönünden ele alalım. Sevdiğiniz bir insanı kaybettiniz. Şehir dışındasınız gelmeniz mümkün değil. Orada olduğunuzu daha doğrusu kalbinizin orada olduğunu hissettirecek tek şey çiçektir, çelenktir.
KOLAYI VAR
Başkan Murat Kaya güzel düşünmüş, ancak burada taraflardan biri zarar görüyor.
Kolay yolu var. Çiçekçilerin de bir odası var. Çiçekçiler, Tarsus Fotoğrafçılar Esnaf ve Sanatkarları Odası’na bağlılar.
Ticaret Borsası gider, çiçekçiler odasıyla bir anlaşma yapar. Tarsus Ticaret Borsası üyelerinin gönderdiği çiçek ve çelenklerin atıyorum %10’u öğrencilere burs fonuna aktarılır.
İki tarafta zarar görmeden bu iş çözülmüş olur.
Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu;” Çiçekçiliğin hayatın her alanına hitap eden bir meslek olduğunu ifade ederek, "Çiçekçilik; insanların birbiriyle olan iletişiminde, sevgisinde, hatırlanmasında, anmasında ve dostlukların güçlenmesinde öne çıkarak duyguları en güzel anlatan bir meslek koludur”, diyor.
Yani çiçek , çelenk bir iletişim aracıdır. Duygularınızı anlatmaya kılavuzluk eder.
Bu yüzden, başka bir yerden kırparak eğitime katkı sunmak bence doğru değil. Eğitim için yeni kaynaklar yaratılmalıdır.
Diğer taraftan da başka çalışmalar sürüyor.
ÇİÇEKÇİLİK ORGANİZE ÜRETİM BÖLGESİ
Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nun talimatıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün Çiçekçilik Organize Üretim Bölgesi kurulnması için etüt çalışmalarına başlandı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri ile Mersin Çiçekçiler Odası Başkanı Ömer Şahbudak ve Tarsus TSO Başkanı Hasan Ruhi Koçak ile bir araya gelerek, Mersin'in çiçekçilik ve süs bitkileri yetiştiriciliği alanındaki bilgileri paylaşıldı ve çiçekçilik organize üretim bölgesi kurulabilecek alanlarla ilgili bilgiler sunuldu.