Ayşe Mirici 1919 yılında, Tarsus Kızılmurat Mahallesi’nde Mustafa Efendi ve Mersin Esenli Köyü’nden Reşat Ağa’nın kızı Sultan Hanım’ın çocuğu olarak doğdu.
MİRİCİ Ailesi; 3 erkek, 5 kız kardeşten oluşmaktadır. Babaları Mustafa Efendi, tüccar-çiftçi olarak geçimini temin etmekteydi. Babasının, duygusal ve hayırsever bir insan olduğu ifade edilmektedir.
Ayşe MİRİCİ’nin hayırseverliğinin, babadan kızına kalan en güzel ve anlamlı miras olduğu anlaşılmaktadır.
Yaşam öyküsünü dinlemek üzere kabul edildiğimde, evi, kendisini ziyarete gelenler ile dolu olmasına rağmen bana zaman ayırması, konukseverliğinin ve mütevazı insan oluşunun göstergesidir.
İlköğrenimini, Misak-ı Millî ve Duatepe İlkokullarında tamamladı.
Henüz l3 yaşında iken, “Tarsus’taki biçki-dikiş kursundan yeterli eğitim alamayacağı”nı anlamış ve bu düşüncesini babasına söylemişti. Babası Mustafa Efendi, kızı Ayşe MİRİCİ’yi elinden tutarak İstanbul-Divanyolu’ndaki “Yatılı Biçki-Dikiş Kursu”na kaydını yaptırmıştır.
İstanbul’da gördüğü 1 yıllık eğitimden sonra, bilinçlenmiş olgun bir genç kız olarak dönmüştü Tarsus’a.
Gençlik yıllarında, Tarsus’un saygın hanımefendileri arasında yerini almıştır.
Hayatı boyunca hiç evlenmemiş olan Ayşe MİRİCİ, kendini Tarsus halkının hizmetine adamış idealist ve hayırsever bir insan.
Hiç evlenmemiş olmasına rağmen 2 kız çocuğunu, kendi evladı gibi büyüterek evlendirdiğini ve onlara gerçek bir annenin verebileceği manevî duyguları yaşattığını görmekteyiz.
Sağlığında oturmuş olduğu ve Tarsus’un tarihî taş binalarından olan ve Babası Mustafa Efendi tarafından 1914 yılında yaptırılan evini, içindeki tüm kıymetli eşyalarıyla birlikte, Kültür Bakanlığı’na “yaşadıkça oturmak kaydıyla” bağışlamıştır.
Kültür Bakanlığı yetkililerinin ilgilenmediği bu konağı, koruma çabalarından dolayı Ayşe MİRİCİ, TMMOB Tarsus Temsilciliği tarafından “İyi Korunan Tarsus Evi” ödülü ve “Onur Belgesi” verilmek suretiyle onurlandırılmıştır.
2001 yılında, Kırklarsırtı Mahallesi’nde yaptırmış olduğu okula “Ayşe Mirici İlköğretim Okulu” adı verildi. Aynı mahallede bulunan, Fatih Camii’nin noksanlarının tamamlanmasına da katkıda bulunmuştur.
Tarsus Devlet Hastanesi’nin 6 adet odasının düzenlenmesini sağlamıştır. Abdulkerim Bengi Anadolu Lisesinin “Bilgisayar Laboratuvarı”nı yaptırdı. “Bilâl-i Habeş Mescidi”nin bugünkü duruma getirilmesi için yapılan restorasyona katkıda bulundu.
150 dönüm tarlası ile 25 dönüm bahçesini, “Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı”na bağışlayarak vatanseverlik örneği sergilemiştir.
Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı olmak üzere birçok kurum ve kuruluşa yardımda bulunan Ayşe Mirici 13 Aralık 2011 tarihinde vefat etmiştir.