YAŞAM

Kültürü dergisi (Z&Z) Tarsus'ta zeytinciliği dosya konusu yaptı

Abone Ol

İzmir’de yayınlanan ve bir sektör yayını olan, Zeytin ve Zeytinyağı Akdeniz Kültürü dergisi (Z&Z) Tarsus'ta zeytinciliği dosya konusu yaptı.

Türkiye'nin önde gelen zeytincilik dergisi olan Z&Z, Kasım-Aralık (13.) sayısında Tarsus Dosyası hazırlayarak, kentteki zeytincilikle ilgili gelişmelere ve görüşlere yer verdi. Derginin Tarsus Bölge Temsilcisi Uğur Pişmanlık'ın hazırladığı Tarsus'ta Zeytin ve Zeytinyağı başlıklı hazırladığı dosya, Z&Z dergisinde geniş bir yer bularak 14 sayfa olarak yayındı.

Dergi, Mersin üniversitesi Kilikya Arkeolojisi Araştırma Merkezi (KAAM) tarafından düzenlenen "Antik çağda Anadolu'da Zeytinyağı ve Şarap üretimi" konulu sempozyumun yapıldığı günlerle eş zamanlı olarak çıktı.

Zeytin ve Zeytinyağı (Z&Z) Akdeniz Kültürü dergisinde, Tarsus Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan, Tarsus Belediye Başkanı Burhannetin Kocamaz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Karagözlü, Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, Yeni Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Mehmet Peşmen, 80 yıllık Boltaç Zeytinyağı Fabrikası sahibi Sadık Boltaç ile bazı zeytin üreticilerinin görüşlerinin yanı sıra MEü. Arkeoloji Bölümü hocalarından Yard. Doç. Dr. ümit Aydınoğlu'nun bir makalesi yer aldı.

Tarsus'ta Zeytin ve Zeytinyağı dosyasını hazırlayan Uğur Pişmanlık giriş yazında şu görüşleri dile getirdi:

"Tarsus'un bugünkü anlamda zeytin yetiştiriciliği ve zeytinyağı üretiminin tarihi yakın zamanlara dayanmaktadır. özellikle yaban zeytininin aşılanarak tat ve kalite açısından yenilebilir sofralık zeytin üretilmesi ve zeytinyağı imalatı ile zeytinyağı tüketiminin artmasında cumhuriyetin ilk yıllarında mübadele yoluyla bölgeye yerleştirilen Giritlilerin önemli bir katkısı vardır. Daha doğrusu zeytinyağının ciddi anlamda tanınması ve kullanımı Giritliler sayesinde gerçekleşmiştir.

Bugün Tarsus'un onlarca köyünde yüzlerce zeytin üreticisi ile Giritli ailelerin işlettiği iki üç tane zeytinyağı fabrikasının varlığını bu yıllardaki girişimlerin bir sonucu olarak görmek gerek.

Geçtiğimiz on yıllara göre şimdilerde daha iyi durumda olan zeytin yetiştiriciliği ve zeytinyağı üretimi, son birkaç yıldır bazı girişimcilerin büyük miktarlarda zeytin ekimi yapması ve yeni işliklerin açılması yönündeki çabalar umut vaat etmektedir.

Bereketli Tarsus toprağı yabancısı olmadığı bu ürünü daha fazla kucaklayarak bir ekonomik değere dönüştürme gücüne sahiptir. Tarsus gelecekte, zeytin yetiştiriciliği ve zeytinyağı üretiminde Ege Bölgesi kadar verimli olma iddiasındadır. Tarsus'ta son yıllarda bu alandaki yöneliş bunu ortaya koymaktadır.

Tarsus, yabancısı olmadığı bu ürünle hem bir kimlik kazanmış hem de kentin ekonomik gelişmesine katkıda bulunmuş olacaktır."