EKONOMİ

Tarsus Belediyesi Sebze Meyve Kurutma Paketleme Tesisi Açıldı

Abone Ol

Kentte yaşayanlar ve girişimciler için büyük fırsatlar sunan bu projeler, tarım sektörünün güçlenmesine ve istihdamın artmasına katkı sağlıyor. Başkan Bozdoğan tarafından Mantar Üretim Seraları ve Meyve, Sebze Kurutma ve Paketleme Tesisi kente kazandırıldı.

MANTAR ÜRETİM SERALARI KAZANDIRILDI

Tarsus'a kazandırılan mantar üretim seraları, tarım sektörüne önemli bir katkı sağlıyor. Bu proje kapsamında düzenlenen mantar yetiştiriciliği kursları, katılımcılara mesleki eğitim imkânı sunuyor. Ayrıca, girişimcilik eğitimleri, iş planı hazırlama ve finans kaynaklarına ulaşma gibi konularda da destek sağlanıyor.

İki mantar üretim serasında uygulamalı eğitimlerle, katılımcılar mantar yetiştirme konusunda deneyim kazanma fırsatı buluyor. Tesis, “Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Entegrasyonu için Girişimcilik Kapasitesinin İyileştirilmesi ENHANCER” Programı kapsamında alınan hibe ve “Mantar Yetiştiriciliği Kursu ve Ortak Kullanım Tesisleri” Projesi kapsamında kente kazandırıldı.

ÜRETİCİLERE KURUTMA VE PAKETLEME TESİSİ İLE KATKI SUNULUYOR

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan tarafından kurulan meyve/sebze kurutma ve paketleme tesisi, ortak kullanım tesisi olarak hizmet verecek. Tesiste bulunan kurutma ve paketleme makineleri, ürünlerin daha katma değerli hale gelmesine olanak tanıyor.

İSTİHDAMA BÜYÜK DESTEK

Tesisler ile girişimcilerin vasıflı eleman bulma konusundaki zorlukları da ele alınıyor. Ortak kullanım tesisi, konusunda uzmanlaşmış 5 personel istihdam ederek meyve-sebze kurutma ve paketleme konusunda hizmet sunuyor. Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, bu projelerin kentin ekonomik büyümesine önemli katkı sağlayacağını ve istihdamı artıracağını belirtti. Tarsus'un geleceği, tarım ve iş dünyasına yönelik bu yenilikçi projelerle parlak bir şekilde şekilleniyor.

Konuşmalarına başlayan Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan “Tarsus'ta göreve geldiğimizden beri ısrarla vurguladığımız tek şey Tarsus öyle bir belediyeye sahip olmalı ki, eğiten bir belediye olmalı, üreten bir belediye olmalı ve sağlıklı, kültürlü bir kenti yaratabilmeli. Yeni nesil belediyecilikte bunu başarmamız gerekir diye ısrarla söylüyordum. Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi tarafından sürdürülebilir sosyoekonomik uyum için girişimcilik kapasitesinin artırılması projesi kabul görerek yüzde 90’ı da hibe şeklinde 115 bin Euro yaklaşık olarak da 3 milyon 300 bin liraya tekabül ediyor. 80 kursiyer ve 18 ay boyunca eğitim verecek iki adet 112 metrekarelik mantar serası, sebze ve meyve kurutma paketleme tesisi kurulacak.” dedi.

“AMACIMIZ ÇİFTÇİYİ DESTEKLEMEK”

Yapılan tesisle ilgili konuşmalarına devam eden Başkan Bozdoğan “Tesisteki amacımız birinci derecede sözleşmeli çiftçiyle çalışmaları kapsamında ücretsiz verdiğimiz fidelerden alınan ürünleri tekrar satın alarak çiftçiyi desteklemek. Satın alınan ürünleri mevsiminde kurutarak diğer belediyeler olsun, market zincirleri ve kendi halk marketlerimizde değerlendirmek. İkinci olarak ürünü kurutmak isteyen çiftçinin kazanamadığı bu dönemde ürünleri düşük bir bedel karşılığında kurutarak destek sağlamak.” şeklinde ifade etti.

“84 TANE ATA TOHUMU ŞU AN ELİMİZDE MEVCUT”

Tarsus’a önemli kazanımlar elde edildiğini belirten Başkan Bozdoğan “Bu tür üreten yerler kente değer katacağı için çok mutluyum. Böylesine ciddi ekonomik sıkıntıların olduğu dönemde bir kent adına ne kadar önem taşıdığını hepiniz en az benim kadar biliyorsunuz. Süs bitkilerini bile Tarsus Belediyesi üretiyor. 84 tane ata tohumu şu an elimizde mevcut. Türkiye'nin hiçbir belediyesinde hiçbir kurumunda bu kadar değerli ata tohumuna sahip bir yer bulamazsınız.” diyerek teşekkürlerini iletti.