Parkinson hastalığı konusunda toplumsal farkındalık ve bilinçlenme yaratmak adına her yıl 11 Nisan tarihi tüm dünyada “Dünya Parkinson Hastalığı Günü” olarak ilan edilmiştir.
Parkinson hastalığı tipik olarak orta ve ileri yaşın hastalığıdır. Ortalama 50-60 yaşlarda başlayıp, yaklaşık 10-20 yıllık bir süreçte gittikçe ilerlemektedir.Yani bu hastalığın genelde yaşlılarda ortaya çıktığını yaş ilerlemesiyle hem görülme olasılığının arttığını hem de hastalığın ağırlığının arttığını söyleyebiliriz.
Parkinson toplumda binde 3 olarak görülürken 85 yaş üzeri hastalarda görülme oranı yüzde 3 e kadar artmaktadır.yine Parkinson görülen hastaların küçük bir bölümü 40 yaş arlındadır.Erkeklerde kadınlara göre bir miktar daha sık görülür.
Parkinson ; kalıtsal yatkınlık, çevresel toksinler ve yaşlanmanın katkılarıyla büyük olasılıkla birçok faktörün bir araya gelmesiyle olduğu düşünülür. ilerleyen yaşla birlikte beyin hücrelerinin hem zararlı etkenlere duyarlılığının artması hem de çevresel toksik etkilere maruz kalma süresinin uzaması ileri yaşla birlikte görülmesini açıklayabilmektedir.
Hastaların birinci derece akrabalarında gelişme riskinin 2-3 kat daha fazla olduğu bildirilmektedir. Parkinson hastalarının %15’inde, en az bir, birinci derecede akrabada bu hastalık vardır. Hastaların çoğunda en sık doktora başvuru nedeni ellerde durdurulamayan titremedir.
Bu titreme hasta herhangi bir iş yapmaksızın hareket halinde değilken ortaya çıkmaktadır. Başlangıçta aralıklıdır, zamanla sürekli hal alır ve karşı beden tarafına da geçer.Klasik olarak bu titreme para sayma ve ya hap yuvarma şekline benzetilir.
Bir diğer belirti hastaların kaskatı kesilmesidir .Kasların kasılı kalması ile ortaya çıkar.Parkinson hastalarında hareketler belirgin şekilde yavaşlamıştır. bir hareketten diğerine geçememe, aynı anda iki hareketi yapamama,,hareketi yaparken olduşça yavaşlama Parkinson için tipiktir.Yaş ilerledikçe ise karşımıza hastalar dönüşlerde ve ya yürüyüş sırasında yön değiştirirken dengesini sürdüremez.
Bu hastalıkla ilgilenen klinik nöroloji poliklinikleridir Parkinson’u tamamen iyileştirmek mümkün değildir.Hastalık ta amacımız yaşam kalitesini olabildiğince artırmaktır.Cerrahi ve ilaç tedavisi seçenekleri mevcuttur.