Panik atak, ani korku durumu ve bu ani korkunun hızlı yükselişi olarak tanımlanabilir. Bir anda kalbiniz sıkışır ve nefes alamaz duruma gelebilir hatta ölmek üzere olduğunuzu düşünebilirsiniz. İlk etapta küçük ataklarla kendini gösteren panik atak tedavi edilmediğinde kendini panik bozukluk olarak gösterebilmektedir.
Panik ataklar tedavi edilebilir. Ne kadar erken tedavi seçeneği düşünülürse o kadar erken kesin cevaplar alınabilir. Tedavi ile panik semptomlar azalır ve yaşamınızın kontrolünü tekrar ele alabilirisiniz.
Panik atakla her an her yerde karşılaşabilirsiniz; Alış - veriş yaparken, kahvaltı yaparken, çalışırken vs.. Panik atak semptomları o an aniden gelir ve genellikle en uç noktaya 10 dakika civarında ulaşır. Çoğu panik atak 20-30 dakikada sonuçlanır.
Panik atak bir çok semptomun kombinasyonunu içererek kendini gösterir bu semptomlar;
Boğulma hissi, Göğüs ağrısı ve rahatsızlık, Nefes darlığı veya hızlı hızlı nefes alma, Kalp çarpıntısı, Titreme veya sarsılma, Mide bulantısı veya karın ağrısı, Uyuşukluk veya karıncalanma hissi, Terlemek, Ölüm korkusu, kontrolü kaybetme ya da delirme hissi...
Görüldüğü gibi panik atağın çoğu semptomu fizikseldir. Bu bağlamda semptomların şiddetli görüldüğü zamanda kişi kalp krizi geçirdiğini dahi düşünebilmektedir. Her ihtimale karşın bu ve bu benzeri semptomlarla karşılaştıysanız veya karşılaşırsanız mutlaka bir doktora görünmenizde fayda var.
Panik atak panik bozukluğa dönüşmeden önce önlem alınması durumunda çoğu semptomların ortadan kalkacağını belirtmiştik. Etkin tedavi yöntemlerinin arasında "Bilişsel Davranışçı Terapi" yöntemi yer almaktadır. Alanında uzman psikologlar tarafından bu tedavi uygulanarak semptomlar ortadan kaldırılabilir. Bunun yanı sıra " Maruz Kalma Terapisi" uygulanarak semptomlar azaltılabilir.
Bu gibi terapi çeşitlerinden fayda görülmez ise mutlaka bir uzman doktor tarafından ilaç tedavisine başlanılmalıdır. İşin uzmanları tarafından alacağınız yardımların yanı sıra günlük yaşamda ise küçük önlemler alarak panik atağın var olmasını veya hızlanmasını engelleyebiliriz.
Bu önlemler; vücudumuzu sık sık hareket ettirmeli, uzun oturuşlar veya hareketsizlikler yapmamalı ve düzenli spor yapmalıyız. Nefes egzersizlerini öğrenmeli ve gerekli yerde uygulamalıyız. Gevşemeye yönelmeli bu durumun günlük rutin olmasını kabullenmeliyiz. Alkol, kafein ve nikotin alımını azaltmalıyız. yeterli ve kaliteli uykuya önem göstermeli ve stres yaratabilecek ortamlardan kaçınmalıyız.
Çağımızda stresle birlikte sık görülen bir durum olan panik atak önlem alınmadığı zaman iyi olmayan sonuçlar doğurarak yaşam kalitemizin düşmesini sağlar. Bu bağlamda etkin ve doğru adımlar atılarak gereken önlemler alınmalıdır.