Öfke Kontrolü Nedir ? Öfkemizi Nasıl Kontrol Edebiliriz ?

Abone Ol
Öfke duygusunu dışarıya dönük olacak şekilde doğru olarak ifade etme becerisine “öfke kontrolü” diyebiliriz.

Öfkemizi kontrol etmemizin amacı, bu duygunun saldırgan davranışlara dönüşerek, kendimize veya başkalarına zarar vermeden doğru olarak ifade etme becerisini kazanmamızdır. Bu duyguyu kontrol etmekte herkes becerili olamamaktadır. Dolayısı ile öfkemizi kontrol dediğimiz durumlarda zorluk yaşanmaktadır. 

Yetersizlik, sinirlilik, gerginlik hali, korku, endişe, yalnızlık, ezilmişlik veya anlaşılamamak vb.. duygular öfke duygusunun ortaya çıkmasında etkilidirler. Öfkenin ortaya çıkmasını destekleyen bu duyguları öfkeyi tetiklemeden önce kontrol altına almak işleri daha da kolaylaştıracaktır. 

Aslında temele baktığımızda amaç öfke duygusunu ortadan kaldırmak değil öfke duygusunun korkutucu şeyler yapmasını engellemektedir. Yani öfke duygusunun saldırgan veya sinirli davranışlara veya kine dönüşmesini engellemek gerekmektedir.

Peki öfkemiz korkutucu bir duyguya dönüşmeden onu nasıl engelleriz ?

•Farkındalık her konuda olduğu gibi burada da önemlidir. Bu konuyla ilgili bazı farkındalıkları kazanmamız gerekmektedir. Ne istediğini bilen, doğru ifade şekillerini iyi bilen, düşünceleri tespit etmekte kendini geliştirmiş bireyler hislerini de doğru şekilde ifade edebilir. Buda iletişim sorununu ortadan kaldırarak öfkenin tetiklenmesi engellenebilir.

•Öfkeli olan insan, olayları istemeden abartılı ve çarpıtılmış olarak algılar. Öfkenin hangi düşünceyle arttığını ve azaldığını gözden geçirmekte fayda var. 

•Olumsuzluk ifade eden ve öfke uyandıran kelimelerden uzak durarak o kelimeleri zihnimizde yakalayıp söylememek adına çaba sarf etmeliyiz. 

•Öfkeli insanlar genellikle düşünmeden yargılama ve bu yargıları yönünde davranma eğilimindedirler. Öfkeli olduğunuzda önce yavaşlayın, gösterdiğiniz tepkileri gözden geçirin, aklınıza gelen ilk şeyi söylemeyin, asıl söylemek istediğiniz şeyi düşünün, karşınızdaki kişinin söylemeye çalıştıklarını dinlemeye ve anlamaya çalışın, hemen cevap vermeyin.

•Öfkenin yaşandığı veya yaşanabileceği ortamdan bir süre uzaklaşarak o durumdaki düşüncenin veya davranışın altında yatan sebebi veya gerçek düşünceyi bulmaya çalışmakta fayda vardır. 

•Yine öfkenin yaşandığı veya yaşanmaya başladığını hissettiğiniz anda “nefes ve gevşeme egzersizlerini” gözden geçirmekte fayda vardır. İnternetten veya bir uzmandan bu egzersizleri öğrenebilir ve uygulayabilirsiniz. Oldukça faydalı yöntemler olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Hayatımızın her döneminde ve bizler var oldukça öfke duygusu da diğer duygular gibi bizimle var olacaktır. Amacımız az önce de belirttiğimiz gibi bu duygunun bizi ele geçirerek istemediğimiz sonuçlar doğurmasını engellemektir.

Bu yöntemleri uygulamak sizleri bir miktar rahatlatabilir fakat öfke duygunuzu kontrol edemediğiniz durumlarda bir uzmandan destek almak oldukça faydalı olacaktır.