SAĞLIK

MERSİNLİLERE KAN BAĞIŞI ÇAĞRISI

Abone Ol

Mersin Haber / Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Eğitim ve Kültür Vakfı (EKAV) Başkanı İbrahim Kiper, bugün Türkiye'de toplam nüfusun sadece yüzde 1'nin gönüllü kan bağışında bulunduğuna dikkat çekerek, ihtiyaç duyulan kanın karşılanabilmesi için toplumun bu konuda duyarlı olması gerektiğini söyledi.

'Kan Bağışla Hediyen Hayat Olsun' sloganıyla MTSO EKAV ve Kızılay Mersin Kan Merkezi tarafından hayata geçirilen gönüllü kan bağışı kampanyası, bugün MTSO Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen etkinlikle kamuoyuna tanıtıldı.

Burada konuşan Vakıf Başkanı İbrahim Kiper, 2009 yılının Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından; 'Sağlık Medeniyet Yılı' ilan edildiğini hatırlatarak, bu kapsamda da gönüllü kan bağışının yaygınlaşması amacıyla böylesi bir kampanyayı hayata geçirdiklerini anlattı.

Kiper, "Kan; tek kaynağı insan olan, elde edilmesi mümkün olmayan ve başka alternatifi bulunmayan bir ilaçtır. Gelişmiş ülkelerde bir yılda toplam ülke nüfusunun yüzde 3-4'ü kadar bir kısmı kan bağışlıyor. Bu miktar bağış gerçekleştirildiğinde, o ülkenin kan ve kan ürünleri ihtiyacı karşılanabiliyor ve kan bulamama gibi bir sorun ortadan kalkıyor. Türkiye'de ise bu oran yüzde 1 civarında. Ülkemizin ihtiyacı olan kan ve kan ürünlerinin gönüllü bağışçılardan temin edilebilmesi için; kan bağışı konusunda toplumun duyarlı olması gerekiyor" dedi.

18-65 yaş aralığında olup, herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan herkesin yılda ortalama 4 kez kan bağışında bulunabileceği bilgisini veren Kiper, başlatmış oldukları kampanyadaki temel amaçlarının da; kan bağışıyla ilgili olarak toplumda bir farkındalık oluşturularak, Kızılay Kan Merkezi tarafından ihtiyaç duyulan kanın da karşılanması olduğunu anlattı. Kiper, "Bu kampanya ile toplumsal sorumluluk olarak hem Kızılay'ın çalışmasına katkı sağlayacak, hem de zor durumdaki insanların kan ihtiyaçlarını karşılamış olacağız" diye konuştu.

Bugün gelinen noktada kan bağışının Türkiye'de önemli bir sorun olduğunu vurgulayan MTSO Meclis Başkanı Faik Burakgazi ise, söz konusu sorunun çözümü noktasında 'Kan Bağışla Hediyen Hayat Olsun Kampanyası'nın oldukça önemli bir misyon üstleneceğini savundu. Gelişmiş ülkelerdeki kan bağışı oranının Türkiye ile karşılaştırıldığında ortaya çok ciddi bir farkın çıktığına dikkat çeken Faik Burakgazi, Türkiye'de nüfus dağılımına göre kan bağışı oranının yüzde 1.5 olduğunu, bu oranın gelişmiş ülkelerde yüzde 5 olduğunun altını çizdi. Burakgazi, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Bizim de kan bağışını sosyal sorumluluk olarak kabul etmemiz ve toplumsal olarak alışkanlık haline getirmemiz lazım."

Türk Kızılayı Mersin Kan Merkezi Sorumlusu Dr. Orkun Muhsinoğlu da gönüllü kan bağışında bulunulmasının hayati önem taşıdığını, bağışlanan kanların da hayat kurtardığını ve bunun da insana büyük bir haz verdiğini söyledi. Muhsinoğlu, başlatılan kampanyanın da yeni hayatlar kurtarılması açısından oldukça önemli bir misyon üstleneceğini ve böylelikle de toplumdaki gönüllü kan bağışı bilincinin de artacağına inandığını ifade etti.