SAĞLIK

MERSİN'DE KENE ARTACAK

Abone Ol

Mersin Veteriner Hekimler Odası Başkanı Dr. Leyla Gencer, her kenenin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı riski taşımayacağını söyleyerek, "Bu hastalığı bulaştıran keneler Mayıs ve Ekim aylarında ortaya çıkıyor" dedi.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının, havaların ısınmasıyla tekrar gündeme geldiğini ifade eden Mersin Veteriner Hekimler Odası Başkanı Dr. Leyla Gencer, "Son yıllarda KKKA hastalığı nedeniyle, her böcek kene zannedilmektedir. Oysa Türkiye'de görülen kene türlerinden bir kaçının hastalığı bulaştırması mümkün olup, bu türler genelde Mayıs ve Ekim aylarında aktif olmaktadır" şeklinde konuştu.

"PANİK YAPMAYIN"

Her kenenin KKKA hastalığı taşımayacağı, taşısa dahi hepsinde virüs bulunmayacağından ötürü panik yapılmaması gerektiğinin altını çizen Dr. Gencer, "Meşelik, kurak yerlerdeki yaban hayvanları ve yerden beslenen kuşları, konakçı olarak kullanan keneler, meralarda bitkilerin üzerine çıkarak, ve toprakta bulunan hayvanları özellikle de hayvanlara yakın temasta olan veya meralarda piknik yapan insanları sokabilir" dedi.

İNSANLARA NASIL BULAŞIR?

Gencer, "Eğer, hastalığı taşıma yeteneğine sahip türlere ait bir dişi kene KKKA hastalığı taşıyan bir insan veya hayvandan kan emmiş ve virüs almış ise, yumurtaları vasıtasıyla bunu larvalarına da aktarır. Bu larvalar erişkin kene oldukları zaman hastalığı kan emdiği insanlara nakledebilir" diye konuştu.

İLAÇLAMA ŞART

KKKA hastalığının çıkma ihtimali yüksek olduğu yerlerde ilaçlamalara mutlak surette devam edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Gencer, " Evcil hayvanların ilaçlanması da kene sayısını azaltır. Riskli bölgelerde yaşayan çiftçiler, hayvancılıkla uğraşanlar veya işleri gereği kenelerin bulunabilecekleri ortamlarda çalışan veya piknik yapan insanlar evlerine döndüklerinde vücutlarını kene yönünden muayene etmeleri gerekmektedir" şeklinde konuştu.