MERSİN

Mersin’de 2008 yılı Ocak ayında açık iş sayısı 183 oldu

Abone Ol

Küresel ekonomik krizin etkilerini iyiden iyiye hissettirdiği 2008 yılı Aralık ayında Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 13.6 ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek oranına ulaşırken, krizi daha hafif yaşadığı söylenen Mersin’de de durumun farklı olmadığı ortaya çıktı.

Türkiye geneli ve Mersin işgücü göstergelerindeki gerçekleşmeler 2008 yılının Ocak ayı ile karşılaştırıldığında açık iş sayısı ve buna paralel olarak işe yerleştirmelerde Türkiye genelinde ve ilde azalış olduğu görüldü. Ancak işsizlik ödeneğine başvurulardaki artışın ilimizde Türkiye geneline nazaran daha yüksek olduğu ortaya çıktı. 2008 yılının son çeyreğinde göstergelerdeki olumsuz gelişmelerin 2009’un ilk ayında da devam ettiği gözlendi. Mersin’de 2008 yılı Ocak ayında açık iş sayısı 183 olup, iş başvurusu bin 519, işe yerleştirmeler 153 ve işsizlik ödeneğine başvuru da 222 olarak gerçekleşti.

Mersin’de 2009 yılında ise açık işler yüzde 30 azalarak 128’e geriledi, başvurular yüzde 60 artarak 2 bin 425’e ulaştı, işe yerleştirmeler yüzde 14 düşerek 131 oldu ve işsizlik ödeneğine başvurular ise yüzde 265 oranında artarak 811’e ulaştı.

Başvurularda yoğunluk var

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Mersin İl Müdürü Tuncer Aslan, konuyla ilgili açıklamasında kurumun işsizlik maaşı başvuru ve ödemesinde büyük bir yoğunluk yaşadığını doğruladı.Kuruma 2008 yılında işsizlik maaşı almak için başvuran toplam kişi sayısının 2 bin 750 olarak gerçekleştiğini açıklayan Aslan, bu kişilerin 2 bin 550’sine maaş bağlandığını, 200’üne ise gerekli kriterlere uymadıkları gerekçesiyle maaş verilmediğini söyledi.

Müdür Aslan, 2009 yılında ise tüm dünyayı etkisi alan ekonomik krizin Mersin’i de etkilemesi nedeniyle işsizlik maaşına  başvuruların arttığını belirtti. 2009 yılı ilk üç ayında Mersin’de bin 800 kişinin işsizlik maaşı başvurusunda bulunduğunu vurgulayan Tuncer Aslan, bunlardan da bin 650’sine maaş bağlandığını kaydetti.

Korktuğumuz olmadı

“Tüm dünyayı etkisi altına alan küresel ekonomik krizin etkisi ile Mersin’de işsizlik maaşına geçen yıl bir yılda 2 bin 750 kişi başvururken ilk üç ayda bu sayı bin 800 kişiye ulaştı” diyen İŞKUR İl Müdürü Aslan, krizin beraberinde getirdiği bir sonuç olan bu durumun ülke ve dünya genelinde yaşandığını aktardı.

Krize rağmen ilde işsizlik maaşı başvurularının bekledikleri oranlarda olmadığının da altını çizen Tuncer Aslan, “Mersin, Türkiye’nin önde gelen kentlerinden biri ve ekonomik değer bakımından da ülkeye üst düzey katkı sağlamaktadır. Ancak kriz ortamında ilde işsiz fonuna korktuğumuz oranda bir başvuru ile henüz karşılaşmadık” dedi.

İşsizlik fonunda bilinmeyenler

İşsizlik sigortası ile ilgili bilinmeyenlere de değinen Aslan, “İşsizlik sigortası; bir işyerinde çalışırken, çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenlere, uğradıkları gelir kayıplarını kısmen de olsa karşılayarak kendilerinin ve aile fertlerinin zor duruma düşmelerini önleyen, sigortacılık tekniği ile faaliyet gösteren, Devlet tarafından kurulan zorunlu bir sigorta koludur.

İşsizlik sigortası, ekonomik büyümenin yanı sıra sosyal gelişmenin sağlanması ve gelirin toplumda adil ve dengeli bir biçimde paylaştırılmasını amaçladığı için sosyal devlet olma ilkesinin bir gereğidir. Ülkeler, işsizliğin sonuçlarını giderici, geçici gelir kayıplarını tazmin edici politikalar uygulamak zorundadırlar.