Mersin Büyükşehir Belediyesi, "Çocukların ve insanların gülümsediği, mutlu ve memnun olduğu bir kent anlayışı" ile çalışmalarını sürdürürken, bu hedefe ulaşmak için önemli bir adım daha attı. Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde düzenlenen "Çocuk Çalıştayı" ile çocuk hakları ve çocuk temsiliyetine odaklanıldı.

Çalıştayda ele alınan konular arasında; Çocuk İşçiliği ile Mücadele’‘Çocuk Dostu Kent’‘Çocuk ve Mahremiyet, Eğitim, Farkındalık’‘Çocuk İhmali, İstismarı, Şiddet ve Çocuk Hakları’‘Çocuklarda Bağımlılık’‘Çocuk ve İletişim’‘Akran Zorbalığı’ ile ‘Doğal Afetler ve Çocuk’  başlıkları yer aldı. Büyükşehir Belediyesi’nin çocuklarla ilgili 5 yıl boyunca izlemesi gereken politikaları, stratejik eylem planları, uygulanabilir somut ve sürdürülebilir bir yol haritası oluşturulması hedeflenen çalıştay, kentte çocukların yaşadığı sıkıntı ve sorunların tespit edilmesi ve çözüm noktasında destek alınması gereken kurumlarla iş birliklerin geliştirilmesi bakımından da önem taşıyor.

Çalıştaya, çocuk hakları ve çocuk temsiliyeti alanlarında uzman akademisyenler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, kamu kurumlarından yetkililer ve en önemlisi çocuklar olmak üzere çok sayıda katılımcı katıldı. Çalıştayda, çocukların seslerini duyurmaları ve şehrin geleceğine dair fikirlerini paylaşmaları için bir platform oluşturuldu.

İtfaiye Ekipleri, Çukura Düşen Katırı Kurtardı İtfaiye Ekipleri, Çukura Düşen Katırı Kurtardı

Çocuk Hakları ve Stratejik Eylem Planları Tartışıldı

Çalıştayda, çocukların sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan haklarının korunması ve geliştirilmesi üzerine kapsamlı bir şekilde görüş alışverişi yapıldı. Ayrıca, Büyükşehir Belediyesi'nin çocuklarla ilgili 5 yıl boyunca izlemesi gereken politikalar, stratejik eylem planları ve uygulanabilir somut ve sürdürülebilir bir yol haritası oluşturulması hedeflendi.

Uzmanların Görüşleri ve Çocukların Hayalleri

Çalıştayda konuşan uzmanlar, çocuk haklarının önemini vurgulayarak, çocukların korunması ve geliştirilmesi için tüm paydaşların birlikte hareket etmesi gerektiğini ifade ettiler. Sivil toplum kuruluşları temsilcileri ise çocukların sesini duyurmak ve taleplerini dile getirmek için daha fazla imkan sağlanması gerektiğini savundular. Kamu kurumlarından yetkililer ise, çocuklarla ilgili yürütülen çalışmalara ilişkin bilgiler paylaşarak, bu alandaki iş birliğinin önemini vurguladılar.

Çalıştayın en duygusal anlarından biri ise çocukların konuşmaları oldu. Çocuklar, şehrin geleceğine dair hayallerini ve isteklerini dile getirerek, daha yaşanabilir bir kent için fikirlerini paylaştılar. Çocukların masum ve umut dolu sözleri, katılımcıları derinden etkiledi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi'nden Çocuklara Söz

Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu,

Çocuk Çalıştayı’na katılımın oldukça yoğun ve güzel olduğunu belirterek, “Çalıştayımızda vereceğiniz bilgiler, bizim önümüzdeki 5 yılda uygulamalarımızı doğrudan etkileyecek. Dolayısıyla ince eleyip sık dokursanız, kentimiz açısından çok faydalı olur. Bir önceki çalıştayımızda önerilerin tamamına yakını uygulandı. Bunun da Mersin’e çok güzel bir katkısı oldu. Dolayısıyla sizlerle fikir birliği içerisinde, şehrimiz için karar almaktan çok mutluyuz” sözlerine yer verdi.

Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi’nin 4 yıl önce kurulmuş bir daire olduğunu ve önümüzdeki yıllarda her mahallede çalışma yapmak istediklerini kaydeden Dokucu, üzerinde durmak istedikleri en temel konulardan birisinin de çocuk istismarı konusu olduğunu vurguladı. Kadın Çalıştayı’nda da bu konu üzerinde durduklarını ifade eden Dokucu, bağımlılık konusu ile de mücadele etmek istediklerini ifade ederek, “Bağımlılık dediğimiz zaman yasaklı madde veya ekran bağımlılığı olarak algılıyoruz, ancak hepimizin evlerindeki televizyon bağımlılığını da özellikle dikkate almanızı ve televizyonun aile yapısını nasıl etkilediği konusunda tartışmanızı özellikle rica ediyoruz. Televizyon; hem aile bağlarının yeterince güçlenmemesi konusunda etki ediyor, hem de çocukların zaman kaybına neden oluyor” diye konuştu.

Çocuk Çalıştayı, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin çocuklara verdiği önemin ve onları şehrin geleceğine dair planlama sürecine dahil etme konusundaki kararlılığının açık bir göstergesi oldu. Bu çalışmayla birlikte, Mersin'in daha yaşanabilir ve çocuk dostu bir kent olma yolunda önemli bir adım atılmış oldu.

Editör: Tarsus Haber