Mehmet Kalaycı

Abone Ol
Tarsusluyuz ama değerlerimizi ne kadar biliyoruz. Ya da Tarsus’un tarihini biliyor muyuz?

Osmanlı İmparatorluğu'nun güçlü koruması altında 1832 yılına kadar herhangi bir işgale uğramayan Tarsus’un, bu yılda Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın oğlu İbrahim Paşa'nın, Çukurova'yı işgal etmesi ile 8 yıl kadar Mısır egemenliğinde kaldığını ve 1839'da Kütahya anlaşmasıyla Osmanlılara tekrar iade edildiğini kaçımız biliyor.

Türkiye'de elektrik enerjisinin, ilk kez 1902 yılında Tarsus'ta kurulan bir hidroelektrik santral ile üretilmeye ve kullanılmaya başlandığı, üretilen elektrik enerjisi ile önce Tarsus'un sokakları aydınlatıldığı, elektrikle aydınlanan ilk konutların ise Müftüzade Sadık Paşa (Sadık Eliyeşil) ile Sorgu Hakimi Yakup Efendinin evleri olduğunu kaç Tarsuslu biliyor?

“Şimdi bundan bize ne?” dediğinizi duyar gibiyim.  Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözüyle karşılık vermek istiyorum;”Tarihini bilmeyen milletler, başka milletlerin avı olurlar.”

Peki kaçımız II. Dünya Savaşı sırasında Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile Birleşik Krallık Başbakanı Winston Churchill arasında 30-31 Ocak 1943 tarihlerinde Tarsus’a bağlı Yenice tren istasyonunda yapılan görüşmenin içeriğini biliyor.

Büyüklerimiz biliyor ama yeni nesil maalesef bu ve buna benzer birçok tarihi, kültürel emaneti bilmiyor ve tanımıyor.

Bunları bilmezsek nasıl marka şehir olacağız? Nasıl Tarsus’u daha iyi yerlere taşıyacağız?

Tarsus İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Kalaycı geldikten sonra Tarsus’ta eğitim dünyasına bir hareket geldi.

Kalaycı genç, dinamik bir kişi. Makamında koltuğunda keyif sürmek yerine okullara giderek, öğretmen ve yetkili müdürlerle itişarede bulunarak  Tarsus’ta eğitim standartının yükselmesi için çaba gösteriyor.

Son olarak belkide uzun yıllardır kimsenin düşünmediği, aklına gelmediği, bize tarihi, kültürel tarımsal, turistik özelliklerimizi hatırlatacak, bir bilgi yarışma çalışması yapması alkışlanacak cinsten.

Tarsus İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce Tarsus’taki liseler arası “Tarsus’u Tanıyor musunuz?”  konulu bilgi yarışması önümüzdeki aylarda yapılacak.

Yarışmada sorulacak sorular “Tarsus tarihi, Tarsus'un yetiştirdiği ünlü şahsiyetler, Tarsus'un coğrafi özellikleri, Tarsus'un tarımsal özellikleri, Tarsus'un tarihi ve turistik yerleri ve Tarsus'un kültürel özellikleri (Edebiyat, Müzik, Folklor, Resim, Din ve Yemek)” arasından seçilerek sorulacak.

Bu yarışmaya birçok kurumun da sponsor olması gerekmez mi? 

Yapılacak katkı kendi şehrimizin çocuklarına yapılacaktır.