Mavi Kelebeğin İzinde

Abone Ol
11 Temmuz 2017 yakın tarihimizde yaşanan bir trajik olayın yıldönümüdür. Modern çağın en büyük katliamlarından biridir. Srebrenitsa Katliamı -  Bosna Savaşı 

 Yugoslavya iç savaşında 11 Temmuz 1995'te Birleşmiş Milletler (BM) tarafından güvenli bölge ilan edilen Srebrenica'yı ve kasabadaki mültecileri korumakla görevli Hollandalı askerler, bölgeyi Sırp ordusuna teslim etti.

Bu tarihten itibaren tarihin en acımasız katliamlarından biri yaşanmış, Bosna'da 1992–1995 yılları arasında yaşanan savaşta öldürülenlere ait, onlarca toplu mezar bulunmuş, mezarların katliamları gizlemek üzere başka yerlere taşındığı ortaya çıkmıştır. Hem de Avrupa'nın göbeğinde, 16 – 17 yıl önce...                         

Toplu Mezarların Bulunuş öyküsü

Mavi Kelebeğin İzinde.  

Bosna ve Kosova’daki katliamlarda öldürülen sivillerin gömüldüğü toplu mezarların yeri bilinmiyordu ki… Pek çoğunun da halen yeri bilinmiyor. 

Söylenenlere göre toplu mezarların saklanmasında gösterilen itina pek az şeyde gösterilmiş. Mezarlar hem derin kazılmış, hem de üstü kapatıldıktan sonra çevrenin doğal bitki örtüsüne uygun olarak yeşillendirilmiş. 

Bugüne değin bu işlerle -toplu mezar bulma- ilgilenen insanların kullandıkları yöntemler uydu resimleri gibi pek işe yaramamış. 

Derken, mevcut coğrafyanın belli bazı bölgelerinde mavi kelebek nüfusunda ciddi bazı artışlar gözlemlenmiş. bölgeleri inceleyen uzmanlar,   bitki örtüsünde de tuhaf bir zenginleşme, verimlilik keşfetmişler. 

Bunun nasıl olduğunu anlamak için araştırma yaparlarken bu yerlerin altındaki cesetlere ulaşmışlar; araştırma derinleşmiş ve toplu mezarlara ulaşmışlar. 

Toplu mezarlara gömülen cesetler, toprağa karıştıkça toprağın besleyiciliğini artırmışlar (mineral vb yönünden) ve bu da bölgede bulunan misk otu ya da yavşan otu olarak bildiğimiz bitkinin (artemisia vulgaris) coşup fışkırmasına yalnızca bu bitki ile beslenen mavi kelebek nüfusunun artan besin miktarına paralel olarak artmasına sebep olmuş. 
 
Olay basına yansıyınca yerel halk da araştırmaya katılmış ve mavi kelebekler takip edilerek toplu mezarlara ulaşılmış. 

Avrupa’nın göbeğinde yakın tarihimizde çok üzücü…………….  
 
 Parya; köle anlamındadır ve Hint medeniyetinde görülür. 
 
Değerli okurlar; bana ulaşan cevaplardan en fazla cevabın geldiği soru parya sorusu oldu. Bu haftaki sorumuz ise , 

----Tarihteki ilk terörist unvanına sahip olan kişinin adı nedir, nasıl anılır?