MAKAM VE KÜFR

Abone Ol

Sevgili Okuyucularım, bugün herhangi bir yerin başkanı olan ve kendisini padişah hatta kral zanneden zat-ı muhteremle ilgili anlatımlar yapacağım. Öncelikle yazımın başında belirttiğim Makam kelimesini inceleyelim.

Makam; kaf, vav ve mim iki köktür; birincisi "insan topluluğu" (kavm), diğeri "azmetmek" ve "dikilmek" demektir (mucem). "Bir mekâna yerleşmek" demektir. Makam "oturulan yer" demektir. Kame ve kavm, "ikâmet" demektir ve yer için de kullanırlar (Firuzabadi, Kamus) (Alıntı: İbnü'l Arabi Sözlüğü:446)

Hal terimini incelerken alıntılanan ifadelerden makamın bir tanımını çıkartabiliriz. Makam belirli ve özel bir hakikat hakkında bir müşahede ve keşif elde etmek ve onda ayrılmamak üzere bilgice derinleşmek demektir. Makam halin karşıtı olarak, kazanılmış ve sâbittir, kendisinde yerleşenin varlığıyla mevcuttur.

Gelelim en önemli yere. Allah yolundaki her makam kazanılmıştır ve sabittir; haller ise verilmiştir, dolayısıyla ne kazanılımış ne de sabittir. Hâl'i, çakan bir şimşeğe benzetebiliriz. Bir şimşek çaktığında ya kendisiyle çelişen bir şey nedeniyle veya benzerlerinin gelmesiyle ortadan kalkar (FÜTUHAT,II:176)

İşte bu zat-ı muhterem yanındaki şakşakçıların, "yürü be koçum" , "kim tutar seni" gibi "gaz" verici laflarıyla kendisini Tarsus'un kralı sanıyor. Şunu unutma, "İlahi vâridler sonsuz olsalar bile, hiç kuşkusuz makamlar sonludur" (Tercümanü'l-Eşvak,S.21)Sanıyosun ki o koltuk sana ömür boyu verildi.

Tabi seni o koltuktan zıplatacak, Aile Şirketi Partisi'nin yöneticileri ses çıkarmadığı için rahatça oturuyorsun. Ama gün gelecek, odunlar senin için yanacak. Şöyleki; "Tesir eden birdir, tesir ise (onu kabul eden) kabiliyet ve istidatlara göre değişir. Nitekim bir tek üfleme kandili tutuştururken, yanıcı odunu da yakar. (BULGA,133)

Gelelim "KÜFR" kelimesinin açıklamasına. "Küfr" kelimesi genel anlamda Kefere=Örttü, Kâfir=Örten olarak tanımlanabilir. Kâfirler "Makamlarını" örtenlerdir. İblis her şeyi kuşatan ilahi rahmete tamah etmiş, rahmete tamahı da , ihsanın kendisinden kaynaklanmıştı. Allah ona "iblis kâfirlerdendi" ayetinde "kâfir" demişti.

Çünkü o gücü ölçüsünde, şeriatın(ilâhî emir ve yasaklar toplamının) insan için getirdiği mutluluk yollarını örter. Bu nedenle Allah, iblis hakkında şöyle der: "Direndi ve büyüklendi, kafirlerden oldu". (FÜTUHAT,II:136)İşte "Makam" ve "küfr" kelimeleriyle ilgili anlatımlar. Makamını küfr'le kullananların yeri cehennemdir. "Ahirette iki menzil vardır; Cennet ve Cehennem. Dünyada da iki me