Mersin Genç İşadamları Derneği Başkanı Kasım Tanrıöver, “Genç Ekolojik Girişimciler Projesi”nin tanıtımında, amaçlarının genç girişimcileri desteklemek olduğunu kaydetti.
Mersin Genç İşadamları Derneği (MEGİAD) üyeleri Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda toplantı gerçekleştirdiler. Toplantıda ilk olarak Genç Ekolojik Girişimciler Projesinin tanıtımı slayt gösteri sunumuyla yapıldı. Açılış konuşmasını Mersin Genç İşadamları Derneği Başkanı Kasım Tanrıöver gerçekleştirdikten sonra, STK uzmanı Pavlina Lazaridou üyelere seminer verdi.
MEGİAD’ın Mersinde girişimciliği geliştirmek misyonuna yönelik her tür faaliyetin içinde yer aldığına dikkat çeken Mersin Genç İşadamları Derneği Başkanı Kasım Tanrıöver, Türkiye ile Avrupa arasında sivil toplum diyalogunun geliştirilmesi ve diyalog için gençlik girişimleri hibe programına koordinatör olarak hazırlayıp sunduğu “Genç Ekolojik Girişimciler (Ekolog33)” başlıklı projeyi AB’den hibe almaya hak kazandıklarının altını çizdi. Bu projenin 7 Temmuz 2008’de başladığını kaydeden Tanrıöver, Türk ve Avrupalı sivil toplum örgütleri arasındaki işbirliği artırmak, Avrupalı sivil toplum örgütleri ile gençliğin istihdamı, genç girişimcilerin desteklenmesi konularında birlikte çalışarak, sürdürülebilir kalkınmaya katkı yapma amacına yönelik faaliyetler düzenlendiklerini belirtti.
“30 gence iş planları hazırlıyoruz”
MEGİAD’ın proje kapsamında birlikte çalıştığı Avrupalı STK’ların olduğunu dile getiren Tanrıöver, bunun İtalya’da merkezi bulunan Antigone Information and Dacumentation Centre on Racism, Ecology, Peace and Non-Violence olduğunu söyledi. Her iki STK projesinde bilgi ve deneyim değişimi amacıyla bulunduklarını kaydeden Tanrıöver, Projenin Temmuz ayından bugüne kadar yaptığı çalışmalar sayesinde, üniversite öğrencisi ve mezunları arasından seçtiği 40 işsiz gence iki ayrı içerikte özel bir eğitim programı sunulduğuna dikkat çekti.
Ocak-Nisan ayları boyunca hafta sonları devam eden bu program sayesinde 30 gencin, ekolojik tarım ve ekolojik turizm konulu Avrupa’dan ve dünyadan iş fikirlerini inceleme fırsatı bulduklarına değinen Tanrıöver, Mersin’de konuyla ilgili bir girişim yapabilmek için gereken bilgileri aldıklarını ifade ederek, 30 gence şu anda ekolojik girişimci olmak üzere iş planları hazırladıklarını bildirdi. Projedeki 10 gence ise, Proje Koordinatörü ve aynı zamanda Çevre Yüksek Mühendisi olan Nuray Tanış tarafından Proje Döngü Yönetimi Eğitimi verildiğinin altını çizen Tanrıöver, STK’lar için ulusal ve uluslararası fon kaynaklarının tanıtıldığına vurgu yaptı.
Projenin başlangıcından beri devam eden çalışmalar neticesinde Nisan ayında MEGİAD bünyesinde Ekolog33 Proje Ofisinin kurulduğunu belirtti. Proje kapsamında eğitim alan 10 gencin Ekolog33 Proje Ofisi’nin havuzunda yer aldığını kaydeden Tanrıöver, ofisin yönlendirilmesi ile Mersin’deki STK’lar için ulusal ve uluslararası hibe programlarına yönelik projeler üretilmesinde görev alacaklarını dile getirdi. Hibe almaya hak kazanan projeler sayesinde projeyi hazırlayan gençlerin de iş yaşamına kazandırılacağını ifade eden Tanrıöver, Çukurova Kalkınma Ajansı’nın da kurulmasıyla şehirde proje üreterek hazırlamayı bilen uzman konusunda büyük bir eksiklik olduğunun daha net ortaya çıktığını kaydetti.