Fibromiyalji - Kronik Ağrı

Abone Ol
Ağrı, belli bir bölgeden kaynaklanan, doku harabiyetine bağlı olan ya da olmayan, kişinin geçmişteki deneyimleriyle ilişkili, hoş olmayan bir duygu olarak tanımlanır.

Ağrı, bir çok ciddi ve yapılan tetkiklerde gösterilebilen hastalıkların göstergesi olabileceği gibi sadece psikolojik kökenli hastalıkların bir belirtisi olarak ta karşımıza çıkabilir.

İşte yaygın kas ağrılarının olduğu, bu ağrılara vücudumuzun belli bölgelerinde hassasiyetin eşlik ettiği ancak yapılan tetkiklerde herhangi bir bulguya rastlanamayan durumlarda fibromiyaljiden şüphelenmek gerekir. 

Fibromiyaljide ağrı en sık doktora başvuru nedenidir. Bu ağrı yanıcı, batıcı, sızı şeklinde olabilir. 
Yaygın vücut ağrısına ek olarak uyku bozukluğu, vücudun belli bölgelerinde hissizlik duygusu, baş dönmesi, güçsüzlük, psikiyatrik hastalıklar fibromiyaljide karşımıza çıkabilmektedir.

Hastaların genelinde bir yorgunluk, enerji azlığı görülmektedir. Bu hastalar uykuya dalmakta zorlanırlar, geceleri sık uyanırlar, uyku kaliteleri düşük olduğu için sabahları ve gün içinde yorgun, bitkin, halsiz olurlar.

Fibromiyaljide tanı konulması için vücudumuzda 18 hassas noktanın en az 11’inde hafif basınçla ağrı olması gerekir. 

Toplumda görülme sıklığı %3-6 kadardır. Hastaların % 90 kadarını kadınlar oluşturmaktadır. Düşük eğitim düzeyi, düşük gelir düzeyi olan kişilerde fibromiyalji daha sık görülmektedir.

Bu hastalığın nedeni ile ilgili çeşitli varsayımlar öne sürülmüş olsa da günümüzde tam anlamıyla tespit edilememiştir. Yaşam kalitesini bozması nedeniyle önemlidir. 

Belirtileri gösteren hastaların fizik tedavi ve rehabilitasyon ve ya romatoloji doktorlarına başvurmaları yararlarına olacaktır.

Bu hastalıkta hasta hekim iletişimi çok önemlidir. Tedavi ilgili hekimlerce yapılabilmektedir.