MERSİN

Eski Geleneklerini Sürdüren Sarıkeçili Yörükleri, Yaz Yurtlarına Varmak İçin Zorlu Göçlerine Başladı.

Abone Ol

Yerleşik Hayata Geçmeyen Develeri ve Kıl Çadırları ile Halen Eski Geleneklerini Sürdüren Sarıkeçili Yörükleri, Yaz Yurtlarına Varmak İçin Zorlu Göçlerine Başladı.

Tarihi geleneklerinden kopmamakta direnen Sarıkeçililer, kış aylarını Mersin'in Silifke-Aydıncık arasında sahillerde geçirdikten sonra havaların ısınmaya başlaması ile yaz aylarını geçirecekleri Karaman Yaylalarına doğru hareket etti.

Silifke bölgesinde savcılığın baskısı nedeni ile kış aylarında yerleşecek yer bulma zorluğu yaşayan Sarıkeçililer, yaya olarak hayvanları ile birlikte yaklaşık 200 kilometre yol kat edecek.

Zorlu yolculuğu yaklaşık 2 ay süreceğini belirten Sarıkeçilileri Yörüklerinden Ali Gök, her geçen gün göç etmenin zorlaştığını söyledi.

Aydıncıktan çıktıktan sonra yaklaşık 2 ay sonra Karaman yaylalarına varmayı hedeflediklerini anlatan Gök, en büyük zorluğun ekili ve orman arazileri arasında yol bulmak olduğunu kaydetti.

Zaman zaman karayollarından göç etmek zorunda kaldıklarını anlatan Gök, "Çocuklarımızla birlikte düştük yollara. Geçecek yol bulabilirsek Karaman'a ulaşacağız. Her geçen yıl bu hayat zorlaşıyor. Ancak atalarımızdan bildiğimiz tek geçim kaynağı bu olduğu için zorunlu olarak keçi besliyor ve göçüyoruz. Bunun dışında bir şey yapmayı da bilmiyoruz. Atalarımız binlerce yıldır buralarda yaşamışlar ancak bir karış toprak sahibi bile olmamışlar. Bunun büyük sıkıntısını çekiyoruz." dedi.

Bütün varlıklarının deve, davar ve deve sırtında taşınan ev eşyaları olduğunu anlatan Gök, uzun göçü şöyle anlattı; "Sabah gün doğmadan çadırlar sökülüp, develere sarılır, öğleye yakın müsait bir alana çadırlar kurulur. Ertesi sabah aynı uygulama devam eder."

Sarıkeçililer, kurdukları çadırlarda elektriksiz ve susuz yaşamın yanı sıra çocuklarını da okula göndermekte zorlanıyor. Sarıkeçililer ile göç ettikleri yerlerde ki yerleşik halk arasında ise zaman zaman sorunlar yaşanıyor.

Sarıkeçililerden Osman Çelik, yaz aylarını geçirdikleri Karaman'da köy muhtarlarının, hakkımızda güvenlik birimlerine sürekli şikayette bulunarak hayvanlarımızı otlatmalarını istemediklerini söyledi.

Çelik, "Dışlanmaktan, hor görülmekten, itilip kakılmaktan artık yorulduk. Başta çocuklarının eğitim sorunu olmak üzere elektrik, susuz ve sefil yaşamdan kurtulmak istiyoruz." dedi..