Elektronik Sigaralar

Abone Ol
Etrafımızda ne yazık ki sigara kullanan sayısı oldukça fazla. Son yıllardaki kampanyalar neticesinde sigara ile mücadelede önemli aşama kaydedildi.

Şimdi de karşımıza nikotinden ayrılmakta zorlanan kişilerin bir şekilde temin ettikleri elektronik sigaralar çıktı.

Oldukça yaygın olmaya başlayınca ben de birkaç cümle ile elektronik sigara çılgınlığına değinmek istedim. Elektronik sigaralar kimyasal maddeleri de ihtiva eden bir sıvıyı, buhar haline getiren cihazlardır. Bunun için batarya ile çalışan bir ısıtma elemanı kullanıyorlar.

Kullanılmaya başlayınca ısıtma bölümü sıvıyı buharlaştırır, içimize çektiğimiz ve dışarıdan rahatlıkla gözlemlediğimiz buhar oluşur. Elektronik sigaralar çoğu zaman tat ve koku verici maddeler de içerirler.

Şu anda, 2500’e yakın elektronik sigara markası dünya çapında piyasada mevcuttur. Gelelim en önemli konuya; eelektronik sigaraların yanıcı sigaradan daha az katran ve kanserojen ürettiği düşünülse de bu ürünler için kesin karar vermek için yeterli bilgiye ne yazık ki henüz sahip değiliz.

Sigaraya gibi yanıcı olmadığı  ve daha az zararlı madde ihtiva ettiği için  sigaraya alternatif ya da sigarayı bırakana kadar bir köprü olarak görüyoruz. İki soru çıkıyor karşımıza.

1-Gerçekten elektronik sigara bizim sigarayı daha kolay bırakmamıza yardımcı mı?

2- Zararları göz ardı edilecek düzeyde mi?

Birçok çalışma yapılmakta ve yapılıyor ancak sonuçlar kesin net  yol gösterici değil. Bu ürünlerin kullanımı, sigara içmeyenlerde nikotin bağımlılığı geliştirme riskini oluşturabilmesi ve halen sigara kullananlarda da bağımlılıklarını sürdürmelerine yol açabilmesi nedeniyle sorun teşkil etmekte.

Gençler, azınlık olmayan gruplar, yüksek geliri olanlar ve ağır sigara içicileri en fazla elektronik sigaranın farkında olan ve kullanan gruplar olarak karşımıza çıkmakta.

Elektronik sigaranın içerdiği kimyasallar tam açıklanmamıştır, ayrıca sigaraya alternatif olarak e-sigaraya maruziyet kullanıcılarda bağışıklık yanıtı ve bakteriyel ve viral enfeksiyonlara duyarlılık üzerindeki çalışmalar etkileri şüphe uyandırmaktadır.

Peki kapalı alanlarda kullanmamızda sakınca var mı? Soluk ile ortama verilen maddelerin  başkaları tarafından solunması endişesi de gündemdedir. Bence elektronik sigara içilen kapalı bir ortamda şimdilik bulunmayın.

Sonuç olarak sorgusuz sualsiz güvenmeden önce şunu bilelim,  e-sigaraların güvenliği henüz belirsizdir.

Peki Türkiye’de neden yok , bu güne kadar kartuşu nikotin içeren herhangi bir elektronik sigara markası için ithalat izni verilmiş veya ruhsatlandırılmış herhangi bir ürün bulunmamaktadır.
Ülkemize girişi kaçak yollarla ya da internet üzerinden olabilmektedir.