Hayatımızın belirli dönemlerinde belirli zamanlarda kötü veya huzursuz hissedebiliriz. Fakat üzüntülü bu durumumuzun uzaması ve nedensiz ortaya çıkması bir ruh sağlığı sorunudur ve depresyon olarak tanımlanmaktadır.
Depresyon duygu, düşünce ve davranışı aynı ölçüde etkiler ve onlarla iç içe kendini gösterir. Depresyon kendini değişik şekillerde gösterebilir;
* Hiç bir nedeni olmadan ortaya çıkabilir,
* Her hangi bir stres durumundan sonra oluşabilir,
* Tek atak olup yaşam boyu devam edebilir veya tekrarlayan ataklar halinde görülebilir,
* Semptomların ağırlaşması ile yaşam şartlarını zorlaştırabilir,
* Bazılarının yaşam şartlarını etkilemeden de üzüntülü hissedebilirler,
Şimdi sayacağımız belirtilerden bazıları aynı anda sizde bulunuyorsa depresyon ihtimalini düşünmelisiniz ;
* Üzüntülü, değersiz, huzursuz, çaresiz hissetme ve boşluk duygusu olması,
* Karar verme güçlüğü, konsantre olmama veya dikkati toplayamama,
* Sevilen istenilerek yapılan aktiviteleri artık yapmaktan zevk alamama,
* İş yaşamında veya normal yaşamda uyumsuzlukların artması,
* Yalnız kalma isteği veya insanlardan uzaklaşma arzusu,
* Enerji azlığı, iş yapmaya olan isteksizlik
* Nedeni olmayan fiziksel ağrılar, belirsiz ve sürekli ağrılı hissetme durumu,
* Kendine zarar verme veya intihar planı yapma vb.
Depresyon tanısı bu saydığımız maddelerin bizlerde bulunması halinde konulmaktadır. Fakat bu semptomların hepsinin aynı anda olmasına gerek yok. Bu belirtilerin hepsi bulunması durumunda ise ağır depresyondan söz edilmektedir.
Bazı semptomların bulunması halinde ise hafif depresyondan söz edilmektedir. Fakat bu semptomların belirlenmesi ve tanı koyulması için bir uzmana başvurmak gerekmektedir.
Depresyona yakalanma riskimiz nedir ?
Yaşam boyu depresyon geçirme riskimiz % 15 oranındadır. Kadınlarda ise bu oran % 25 civarlarındadır. Hemen hemen tüm toplumlarda kadınlarda erkeklere oranla depresyon görülme sıklığı 2 kat daha fazladır. Hastaların % 50'si 20-50 yaş arasında görünmektedir. Bununla birlikte çocuklarda ve yaşlılarda da depresyon görülmektedir.
Depresyon nasıl tedavi edilir ?
Depresyon tedavi edilebilen bir hastalıktır. Hasta her şeyden önce bir uzmandan yardım almalıdır. Depresyonun şiddetini ölçmek adına doktora başvurmalı ve tanı konulmalıdır. Tanı durumunda depresyon hafif şiddetli olduğu durumlarda bir psikologdan yardım alarak terapi görebilirsiniz.
Fakat ağır depresyonlarda ilaç desteği alınmalıdır. Doktor tedavi sürecine göre hafif depresyonda bile ilaç başlama durumu olabilir. En etkili tedavi şekli ise Terapi ve ilacın aynı anda kullandığı durumdur.
Her üzüntülü veya huzursuz durumu depresyon olarak görmemek gerekir.
Ancak bu durum uzun süreli olduğu zaman mutlaka bir uzmana başvurmak gerekmektedir. Bu durumda depresyon tedavileri gün geçtikçe çeşitlenmeye ve artmaya başlamıştır. Tedavi öncesi kendinize uygun tedaviyi bulmak adına iyi bir araştırma içinde olmamızda fayda var.