SONDAKİKA

Çocuklarda Ateş Nasıl Düşürülür? Uzmanlardan Tavsiyeler

Ateş, genellikle bir enfeksiyon belirtisi olarak ortaya çıkar ve ebeveynlerin doğru müdahaleleriyle yönetilmesi önem taşır. Peki, çocuklarda ateş nasıl düşürülür?

Abone Ol

Çocukluk çağı, çeşitli sağlık sorunlarına açık bir dönemdir ve ateş de sık karşılaşılan problemlerden biridir. Ateş, genellikle bir enfeksiyon belirtisi olarak ortaya çıkar ve ebeveynlerin doğru müdahaleleriyle yönetilmesi önem taşır. Peki, çocuklarda ateş nasıl düşürülür? İşte uzmanlardan gelen önemli tavsiyeler:

1. Ateş Ölçümü ve Tanımlama

Çocuğun ateşi yükseldiğinde panik yapmadan önce doğru ölçüm yapılmalıdır. En doğru ateş ölçüm yöntemi rektal ölçümdür ancak alternatif olarak ağızdan, kulaktan veya alından da ölçüm yapılabilir. Ateşin derecesine göre müdahale yöntemi belirlenmelidir.

2. Hafif Giyim ve Serin Ortam Sağlanması

Yüksek ateş durumunda çocuğun giysileri hafifletilmeli ve serin bir ortam sağlanmalıdır. Fakat üşütmeyecek şekilde dengeli bir sıcaklık korunmalıdır.

3. Bol Sıvı Tüketimi İçin Teşvik

Ateşli bir çocuk sıvı kaybına daha yatkındır. Bu nedenle bol su veya sulu gıdalar içmesi teşvik edilmelidir. Meyve suları veya sulu meyveler bu konuda faydalı olabilir.

4. Parasetamol veya İbuprofen Kullanımı

Uygun dozlarda parasetamol veya ibuprofen ateş düşürmede etkili olabilir. Ancak bu ilaçların dozajı çocuğun yaşı ve kilosuna göre ayarlanmalıdır. Aspirin içeren ilaçlar çocuklarda kullanılmamalıdır.

5. Ilık Suyla Duş veya Soğuk Bez Uygulaması

Yüksek ateş durumunda vücut sıcaklığını dengelemek için ılık bir suyla hafif bir duş aldırabilir veya çocuğun alnına, boyun bölgesine soğuk bir bez uygulayabilirsiniz.

6. Doktora Danışma

Eğer ateş 38,5°C üzerindeyse veya çocuğun genel durumu endişe vericiyse mutlaka bir sağlık profesyoneline danışılmalıdır. Uzman, altta yatan nedeni belirleyerek uygun tedaviyi önerir.

7. Çocuğun Dinlenmesi ve Gözlem Altında Tutulması

Ateşli bir çocuğun dinlenmesi ve yakından gözlemlenmesi önemlidir. Eğer ateşli hali devam ediyorsa veya diğer belirtiler ortaya çıkıyorsa acil tıbbi yardım alınmalıdır.

Ateş, genellikle vücudun bir enfeksiyonla savaştığının bir göstergesi olarak ortaya çıkar. Bu nedenle ateşi sadece düşürmek yerine altında yatan sebebi anlamak ve tedavi etmek önemlidir. Ebeveynlerin, çocuklarının ateş durumunu doğru bir şekilde değerlendirmesi ve gerektiğinde profesyonel yardım almaları hayati önem taşır.

Çocuklarda ateşle başa çıkmak, genellikle ebeveynlik deneyiminin önemli bir parçasıdır. Doğru bilgi ve doğru müdahalelerle, çocuğun sağlığına destek olabilir ve hızlı bir iyileşme sürecine katkıda bulunabilirsiniz.

Son günlerde artan ateş şikayetleri ailelerin en büyük sorunu olarak göze çarpıyor.

Hava sıcaklıklarının gündüzleri yüksek geceleri ise düşmesi nedeniyle çocuklar kolay hasta oluyor.

PEKİ NORMAL KOŞULLARDA ATEŞ EN DÜŞÜK VE EN YÜKSEK KAÇ DERECE OLMALIDIR?

Normal vücut ısısı 36.5-37.5 arasındadır. Ortalama vücut ısısı 37 olarak kabul edilmektedir. İnsan vücudunun ısısı yaşa, yapılan aktiviteye ve günün saatlerine göre değişiklik göstrebilir.

Bebeklerde vücut ısısı yaşça daha büyük çocuklara ve erişkinlere göre daha yüksektir. Dünyaya yeni gözlerini açan bebeklerin ortalama vücut sıcaklıkları 37.5 derecedir. Sabah saatlerinde vücut sıcaklığı daha düşük iken akşam saatlerinde yarım (0,5) derece daha yükektir.

KAÇ DERECE ATEŞ BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA TEHLİKELİDİR?

Bebeklerde (36 aya kadar) vücut scaklığının 38 derece üzerine, daha büyük çocuklarda ise 37.8 derece üzerine çıkması tıbben ateş olarak kabul edilmektedir. Çocuğun bulunduğu ortamın çok sıcak olması ya da çocuğun kalın giysilerle giydirilmesi özellikle küçük bebeklerde vücut ısısını geçici olarak arttırabilir. Oda sıcaklığı düşürülüp veya çocuğun üzerindeki giysiler hafifletilmesine rağme ateş düşmüyorsa bu durum gerçek ateş olabilir. 

AŞAĞI BELİRTİLER VARSA HEMEN HASTANEYE GİDİLMELİDİR!

3 yaş altındaki bebeklerde ateş varsa mutlaka hastaneye başvurulmalıdır. Daha büyük çocuklarda dirençli ateş varsa, sık aralıklarla yükseliyorsa, beraberinde halsizlik, genel durum bozukluğu, kusma, baş ağrısı, ishal, öksürük, nefes darlığı, döküntü, eklemlerde şişlik ve bilinç kaybı varsa ebeveynler çocuğu acil olarak hastaneye götürmelidir. Özellikle 3 günden daha uzun süren dirençli ateş olması ciddi bir durumun göstergesidir ve hastaneye başvurulmalıdır.

ATEŞLİ HAVALE NEDİR?

38 derecenin üzerinde ateşle beraber kasılma ve bilinç kaybı ile seyreden bir durumdur. Altı ay -5 yaş arası çocuklarda görülmekle beraber en sık görüldüğü yaş grubu 12-18 ay arasıdır. Ailede ateşli havale geçiren birey varsa risk artar. Çocuğun yakın zamanda aşılanmış olması riski arttırır. Daha çok virüs infeksiyonlarının seyrinde görülür. Genellikle infeksiyonun ilk gününde görülür. Sıklıkla 39 derece üzerindeki ateşlerde görülmekle beraber 38-39 derece arasında da görülebilir.

ATEŞLE İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR NELERDİR? 

Aileler çocuklarında ateş olduğunda özellikle ateşli havale korkusu ile telaşlanıp kaygılanıyorlar. Oysa ateş vücudun infeksiyon etkenleri ile savaşmada verdiği sağlıklı bir tepkidir. Bu açıdan bakıldığında ateşin vücuda faydalı olduğu bilinmelidir. Ateş düşürücüler gerekli olmadığı takdirde kullanılmamalıdır. Ateş düşürücü infeksiyonu tedavi etmez, sadece çocuğu rahatlatır.

ÇOCUĞUNUZUN ATEŞİ DÜŞMÜYORSA LİMON MUCİZESİNİ DENEYİN

Günümüzde aileler özellikle geceleri başlayan ateşten tedirgin oluyorlar. Ebeveynlerin en çok korktuğu şey ise yüksek ateşe bağlı havale geçirme riski. Bu yüzden aileler, Çocuklarda ateş nasıl düşer? Yüksek ateş kaçtır? Bebeklerde ateş nasıl düşürülür? gibi soruları google'ye yazarak çare arıyorlar.

Yüksek ateş gerçekten de tehlikeli bir durumdur. Bebeğinizde yada çocuğunuz sürekli seyreden 38 derece ve üzeri ateşlerde hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekiyor.

Buna ek olarak evinizde kendi kendinize yapabileceğiniz bitkisel tedavi yöntemleri ateş düşürebilmekte ve çocuğun doktora gitmeden önce rahatlamasına yardımcı olabilmektedir. Bu yöntemlerinden biriside halk dilindeki adıyla LİMON mucizesidir.


PEKİ BU LİMON MUCİZESİ BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA ATEŞİ NASIL DÜŞÜRÜYOR?

Limonda bulunan yüksek yoğunluktaki C vitamini barındıran Limon'un ateş düşürücü özelliği bulunmaktadır. Ancak bunun için birkaç işlem yapmamız gerekiyor.

ATEŞ DÜŞÜRMEK İÇİN LİMON'A YAPILACAK İŞLEMLER

Özellikle mümkünse sulu bir limonu alıyoruz. Limonu muslukta güzelce yıkıyoruz.

Limonun tepe kısmını içi görünecek şekilde hafifçe kesiyoruz. Yani üstten bir pencere açıyormuşuz gibi düşünebilirsiniz.

Kestiğimiz ve üstü açılan yere bir miktar tuz serpiyoruz. Abartmaya gerek yok. Yemek tabağınıza attığınız kadar düşünebilirsiniz.

Daha sonra evde bulunan bir maşa yardımıyla limonu kıstırıp tepe noktası yani tuz döktüğümüz yerin üstte olacak şekilde ocakta alttan ısıtmaya başlıyoruz.

Limon ısındıkça yukarıda kalan kısma döktüğümüz tuzun eridiğini göreceksiniz.

Limon ocakta ısınmaya başladıktan hafif hafif çıt çıt sesler gelmeye başlayacak ve limonun alt kısmı siyahlaşmaya başlayacaktır. 

Ocağı kapatıp limonu tabağa koyuyoruz. Sıcak olduğu için sakın elinizle tutmayın. 

Bir bez yardımıyla yada eldiven kullanarak limonu tutup bir kaseye suyunu sıkınız.
Daha sonra çocuğunuzun yada yetişkin bireyin ayak tabanına, koltuk altlarına ve alnına yavaş yavaş limonun suyunu sürünüz.

Özellikle ayak tabanı en önemli yer. Oradan limon suyunun emilimi daha hızlı gereçekleşmektedir.

Bu işlemler sırasında çocuğunuz huylanabilir. Ona bu suyun iyi olduğunu ve rahat bir uyku uyumasına yardımcı olacağını kızmadan söyleyebilirsiniz.

Bu işlemi yaptıktan yaklaşık 10-12 dakika sonra vücut sıcaklığı hızla düşmeye başlayacaktır. 

Limon suyu işlemini yapıldıktan 1-1,5 saat sonra ılık bir duş yine faydalı olacaktır.

Bunlara ek olarak eğer yedirebilirsiniz sulu meyveler, ananas, sulu elma gibi meyveler de çocuklarda rahatlama sağlayabilir.

Ancak yinede ebevynler nöbetleşe çocuğun ateşini gece boyunca ölçmeye devam etmelidir. 

NOT: YAZIDAKİ ÖNERİLER TAVSİYE NİTELİĞİNDEDİR. HERKESTE AYNI ETKİYİ GÖSTERMEYEBİLİR. ATEŞ ÇOK ÖNEMLİ BİR SAĞLIK SORUNUDUR. DOKTOR ÖNCELİKLİ TERCİH OLMALIDIR. SABAHA GÖTÜRÜRÜZ, BİR ŞEY OLMAZ DENİLECEK BİR DURUM DEĞİLDİR.