Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde ‘16 Kasım Dünya Koah Günü’ olması dolayısıyla Toroslar, Yenişehir ve Tarsus Emekli Evi üyelerine farkındalık etkinliği düzenlendi.

Büyükşehir’in 2024 Yılı Bütçesi 19 Milyar 584 Milyon TL Oldu Büyükşehir’in 2024 Yılı Bütçesi 19 Milyar 584 Milyon TL Oldu

Etkinlik kapsamında Toroslar ilçesinde yer alan 68’liler Barış ve Kardeşlik Ormanı’nda Mersin Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü öğrencileriyle bir araya gelen yaş almışlar, hem Koah hastalığıyla ilgili yeni bilgiler öğrendi, hem de temiz havada hep birlikte spor yapmanın tadını çıkardı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’nın, her yıl Kasım ayının 3. Çarşamba günü farklı etkinliklerle düzenlediği ‘16 Kasım Dünya Koah Günü’nde Toroslar, Yenişehir ve Tarsus Emekli Evi üyelerine farkındalık etkinliği gerçekleştirildi. Toroslar ilçesine bağlı 68’liler Barış ve Kardeşlik Ormanı’nda düzenlenen etkinlikte, Mersin Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü öğrencileriyle bir araya gelen yaş almışlar, tütün ve türevlerinin zararlarının yanı sıra, Koah hastalığıyla ilgili bilgi sahibi oldular. Doğanın içinde önce yürüyüş yapıp temiz havanın tadını çıkaran yaş almışlar, etkinlik sayesinde evden çıktıklarını söyleyerek akranlarıyla iç içe olmaktan ve sosyalleşmekten memnun kaldılar.

Dr. Çat: “Her yıl binlerce kişi Koah hastalığına yakalanıyor ve ciddi anlamda ölümler oluyor”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Halk Sağlığı ve Denetim Şube Müdürü Uzman Doktor Bahar Gülcay Çat, her sene Kasım ayının 3. Çarşamba günü ‘Dünya Koah Günü’ dolayısıyla farkındalık etkinlikleri yaptıklarını dile getirdi. Etkinlikte Toroslar, Yenişehir ve Tarsus Emekli Evi üyelerinin bir araya geldiğini söyleyen Dr. Çat, “Öncelikle parkurda bir yürüyüş etkinliğimiz oldu. Katılımcılarımızla nefes egzersizimizi yaptırdık.

Her yıl binlerce kişi Koah hastalığına yakalanıyor ve bu hastalıkta ciddi anlamda ölümler oluyor. Bu nedenle Mersin Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü öğrencilerinin de katıldığı bu etkinlikte, farklı yaş gruplarından kişileri sigarayla ilgili bilgilendirdik ve Koah’la ilgili farkındalık yaratmaya çalıştık” ifadelerini kullandı.

Güzel havada spor yapmanın tadını çıkaran yaş almışlar, etkinlikten memnun ayrıldı

Etkinlik sayesinde dışarı çıkıp güzel havada etkinlik yaptıklarını kaydeden yaş almış vatandaşlardan Fatma Kılıç, “Biz emekliler hep eve kapanıyoruz. Güzel bir yürüyüş yapıp, temiz hava aldık. Spor yaptık ve çok mutlu oldum” dedi. Etkinliğe katılan Mersin Üniversitesi öğrencisi Enes Yüksel, “Yaş almışlarımızla iç içe olmak için geldik. Etkinlik kendi bölümümüz için de gerekliydi. Evde olan hastalarımız buraya gelip yürüyüşlerini, sporlarını yaptı. Bence her sene yapılmaya devam edilmeli” diye konuştu.

Mehmet Kılıç, Başkan Vahap Seçer’in emekliler için çok önemli çalışmalar yaptığını dile getirerek, “4,5 yıl içerisinde neler neler yapıldı” derken, 68’liler Barış ve Kardeşlik Ormanı’nı çok güzel bulduğunu söyleyerek “Etkinlikten de çok memnun kaldım” dedi.

Bu tür etkinliklerin devamlı yapılmasını dileyen Salih Göksel ise, “Etkinlik sayesinde kendimizi tanıdık ve böyle bir hastalık durumunda yapılması gerekenleri öğrendik” diye konuştu.

Koah Hastalığı’nı Tanıyalım

Koah hastalığı, akciğerlerde bulunan ve bronş adı verilen hava keseciklerinin tıkanması sonucu; solunum güçlüğü, öksürük ve nefes darlığı gibi şikayetlere yol açan kronik bir hastalıktır. Koah hastalığı oluştuğunda bronşlar tıkanarak, akciğer kapasitesinin büyük oranda azalmasına neden olur.

Koah hastalığının ortaya çıkışındaki en büyük risk faktörünün sigara ve benzeri tütün ürünlerinin tüketilmesi olduğu ve bu ürünlerin dumanına maruz kalan kişilerde de hastalığın görülme sıklığının büyük oranda arttığı bilinir.

Kişi sigara içiyorsa uzun süreli nefes darlığı, öksürük ve balgam şikayetlerinin varlığı Koah tanısı için yeterli görülür, ancak kesin tanı için solunum testi değerlendirmesi yapılmalıdır. Akciğer kapasitesi ve varsa hastalığın evresi hakkında kolayca bilgi sahibi olunmasını sağlayan bu testi, özellikle 40 yaş üzeri sigara kullanan kişilerin yılda en az bir kez yaptırması gerekir.

Koah tedavisi genellikle hastalığın ortadan kaldırılmasına yönelik değil, belirti ve rahatsızlıkların şiddetinin azaltılmasına yönelik girişimler içerir. Bu noktada tedavi için uygulanacak ilk adım, eğer kullanılıyorsa sigaranın bırakılması ve hava kirliliği bulunan ortamlardan uzaklaşılması olmalıdır. Sigaranın bırakılması ile birlikte bronşlardaki tıkanıklık şiddeti bir nebze hafifler ve kişinin nefes darlığı şikayeti büyük oranda azalır.

Editör: Tarsus Haber