Böbrek Taşı

Abone Ol

Böbrek ve ya boşaltım sisteminde bulunan taşlar ülkemizde oldukça sık karşılaştığımız sorunlardan bir tanesi.

 

Sevgili Tarsuslular bu yazımda böbrek ve boşaltım sistemindeki taşların belirtilerini ve tedavi yöntemlerini en son çalışmalar ışığında anlatmaya çalışacağım.

 

Belirtiler nelerdir ? Gecenin bir vakti, toplantıdayken, iş yerindeyken başlayan ani bir yan ağrısı, bulantı, kusma, idrar yaparken yanma, idrar renginin bulanık olması ve zaman zaman idrarda kanama ile karakterizedir.

 

Ağrıların dayanılmaz olduğunu sadece yaşayanlar bilir.Hatta bazı hastaların karşılaştırmasıyla doğum ağrısından daha dayanılmazdır.Taşlar hareket ettiği zaman ağrı oluşur.

 

Börek taşları hiç belirti de vermeyebilir.Kimi taşlar başka bir nedene yönelik yapılan tahlillerde ortaya çıkmaktadır . Ne kadar büyük olabilir?

 

Sevgili Tarsuslular ameliyatlarda tenis topu büyüklüğünde taş çıkarıldığına şahit oldum. Hastalığı kolaylaştırıcı risk faktörleri nelerdir?

 

Veriler taş hastalığı sayılarının her geçen gün arttığını gösteriyor.Erkeklerde ve genelde 20-40 yaş arasında daha sık görülüyor. Sadece yetişkinlerde değil çocuklarda da görülme sıklığında artış mevcut.

 

Ailesel geçiş ön planda olmak üzere,obezite,yüksek tansyon,şeker hastalığı,üre yüksekliği,hareketsiz yaşam,çok tuzlu beslenme,kalsiyum içeren ilaçların ve besinlerin aşırı miktarda kullanımıyla taş oluşumu artmaktadır.

 

Buna karşılık fazla sıvı ,su tüketimi, meyve sebze ağırlıklı beslenme,düşük proteinli ancak yeterli ve dengeli diyetin böbrek taşından bizi koruduğu gösterilmiştir. Böbrek taşı tanısı nasıl konacak.

 

Doktorunuz anlattıklarınızdan ve yaptığı muayenede böbrek taşınız olduğundan şüphelendi ve sizden birkaç test yaptırmanızı istedi: Direk grafi:Bildiğimiz halk arasında röntgendir, ucuzdur, kolaydır, aldığınız radyasyon en alt düzeydedir.

 

Ancak bir çok taş gözden kaçabilir.Bilgisayarlı tomografinin yaygınlaşmasıyla tanı için daha az kullanılır olmuştur. Bilgisayarlı tomografi:tanıda ve hatta tedavi planında bize en yararlı olan tetkiktir. Neredeyse artık hiçbir doktor bilgisayarlı tomografi sonucuna bakmadan size böbrek taşınız var demiyor.

 

Burada sakın korkmayın sürekli tomografi çektiren biri değilseniz işlem sırasında alacağınız radyasyon sağlınızı etkilemeyecektir. Ultrasonografi:Geçekten iyi yan etkisiz ,özellikle gebelerde ve çocuklarda en sık kullanılan tanı testidir.

TEDAVİ:Böbrek taşları böbreklere zarar verebilir,böbrek iltihabına yol açabilir,sık idrar yolu enfeksiyonuna neden olur ve en hayat kalitenizi iş yaşamınızı önemli ölçüde etkiler bu nedenlerle hastaların tedavi seçenekleri için mutlaka bir üroloji doktorunun kontrolünde olmaları gereklidir.

İlaç tedavisi Bitkisel tedaviler:Siz her hangi bir şey kullanmadan önce mutlaka doktorunuzu haberdar ediniz. Şok dalgalı litotripsi(ESWL):Şok dalgalarıyla taşın kırılmasını amaçlar.Kolaydır,ucuzdur,yan etksi en azdır,hastanede kalmanıza gerek kalmaz,anestezi almazsınız.

Çoğu boşaltım sistemi taşında ilk ve en sık kullanılan tedavidir Ameliyat(perkutan nefrolitotomi): Aslında gittikçe azalan sıklıkta kullanılmasına rağmen,özellikliş büyük taşlarda,karmaşık böbrek taşarlında,böreğin alt kesimine yerlerşmiş büyük taşlarda ilk tecih edilen yöntemdir.

Tedavi oldum taşı düşürdüm ve ya alındı kurtuldum diyebilir miyim?

Ne yazık ki hayır.Taşalrın yeniden oluşma riski mevcuttur bu nedenle doktorunuza kontrollere gitmeye devam etmek ve yaşam stilinizi değiştirmek en akıllıca yapılacak olandır.

Yazımın sonunda Tarsustaki belediye başkanlığı görevini başarıyla sonlandıran ve Mersin büyükşehir belediye başkanlığını kazanan sayın Burhanettin Kocamaz’ı tebrik eder ,başarılarının devamını dilerim.

Umarım mersin kısa zaman içinde Türkiye de hak ettiği ilgiyi görecektir.

Sevgi ve SAĞLIKLA kalın.