Sevgili Tarsuslular bugün sıkça duyduğumuz ancak ne olduğu konusunda tam olarak bilgi sahibi olmadığımız bir konuyu herkesin anlayabileceği sadelikte anlatmaya çalışmak istedim :
BEYİN ÖLÜMÜ!!!.
Bir doktorun çıkıp hastamızı kaybettik demesi gerçekten hasta yakınları kadar doktor için de olağanüstü zor bir durum. Peki doktor beyin ölümü gerçekleşti dediğinde bu ne demek oluyor.
Gazete dergilerde okuyoruz ya da çevremizden duyuyoruz ne farkı var klinik ölümden neden önemli!!!!!
NE FARKI VAR
Klinik ölüm solunum, kalp ve dolaşım sistemi, beyin ve omurilik fonksyonlarının geriye dönüşsüz olarak sona ermesi anlamına gelir. Yani bildiğimiz yaşamın sona ermesi budur.
Beyin ölümünde ise beyin hasarına yol açan bir neden vardır ve bu nedenle hasta geri döndürülemez şekilde koma (uyarılara yanıtsızlık) halindedir. Peki beyin hasarına yol açan neden ne olabilir?
En sık trafik kazaları, düşmeler, başınızı bir yere vurma ,boğulmalar, beyin kanamaları, beyne pıhtı atma gibi durumlar.
Klinik ölümden farkı ise hastanın diğer tüm organ sistem fonksyonları yoğun bakım şartlarında verilen destek sayesinde yaşamını sürdürebilmektedir. Kişinin kendisi ölmüş ama kalbi,böbrekleri,karaciğeri ,akciğeri hastanede yoğun bakım ünitesinde verilen destekle yaşamaya devam etmektedir
Yine tekrarlıyorum beyin ölümü tamamiyle geriye dönüşü olmayan bir durumdur.
NEDEN ÖNEMLİ ?
Çünkü bugün dünyada milyonlarca kişi organ nakli beklemekte bu süre zarfında hem maddi hem manevi açıdan çok ciddi zararlar görmektedir. Ölmüş ancak organları işlev gören kadavra diye nitelenebilecek bu tür hastalar, organ bekleyenler için bir umut kaynağıdır.
Beyin ölümü tanısı olan hastaların geriye dönüşü olmaması nedeniyle bu hastalara ayrılan para ,emek, zaman aile yakınları bu süre içinde beklentleri hala tartışılan bir konudur.
Çünkü ülkemizdeki yoğun bakım yatak sayısı sınırlı ve maliyeti oldukça yüksektir. Şöyle bir örnek verelim bir genç motorsiklet kazası sonrası acil servise getiriliyor bu hasta için yaşamı destekleyen cihazlara ve yoğun bakım yatağına acilen ihtiyaç vardır, hasta yoğun bakımda yer olmadığı için ne yazık ki acil servisteyken ya da sevk edilirken hayatını kaybediyor.
Aynı anda beyin ölümü gerçekleşen ve organlarını bağışlamayan bir kişi de belki de yoğun bakım yatağını işgal ediyor. Motosikletli gencin hakkını hukukunu kim koruyacak ,yaşama döndürülecek ve tedavi edilebilecek bir kimsenin hayatını kaybetmesinin sorumlusu kim olacak.
Yoğun bakımlar ölümün geciktirildiği değil,hastaların tedavi edildiği yerlerdir. Yıllarca komada kalıp sonra gözlerini açan hastaları okuyoruz zaman zaman.Unutmayalım ki her koma beyin ölümü değildir.
HASTAMIN BEYİN ÖLÜMÜ OLDUĞUNU NASIL ANLAYACAĞIM?
Doktorunuz size gerekli bilgiyi verecektir ancak görüntüleme teknikleri ve bir takım testlerin yapılmasından sonra ilgili branş hekimlerinin muayeneleri sonrası deklare edilecektir.
Organlarınızı bağışlamanızı bu konuda duyarlı davranmanızı sizlerden rica ederim.
Son bir şiir
Kağıt bir gemidir devrim
Bütün gemiler
hurdaya da çıksa sonunda
taşıdığı özgürlük şiiriyle
batmadan yüzer
nicedir dünya sularında
kim bilir kaç yunus görmüş
kaç deniz gezmiş..
Sevgi ve sağlıkla kalın.