Anestezi nedir?

Abone Ol
Birçoğumuz için sonu bilinmeyen bir uyku hali olduğunu söyleyebiliriz. Karşılaştığım birçok hasta yapılacak ameliyattan değil anesteziden endişe etmekte.

Başlıca endişeler anesteziden uyanamazsam, ameliyat sırasında ağrı duyma ama bunu anlatamama, verilen ilaçların kendisine fazla geleceği ya da alerji yapacağı düşüncesi, uyku esnasında bazı sırların söylenme olasılığı, sayıklamalar esnasında küfür etme, kötü söz söyleme, rezil olma endişesi gibi.

Bu endişeleri değerlendirirsek evet zaman zaman bu tür olaylarla karşılaşıyoruz ancak olasılık o kadar az ve güvenlik önlemleri olabildiğince yoğun olduğundan bu korkuların abartılmaması gerektiğini düşünüyorum.

Tedbirli elbetteki olunacak, operasyon öncesi doktorunuzun sizi ziyaretinde geçmiş anestezi deneyimlerinizi anlatacak, aklınıza takılan tüm soruları muhattabına soracaksınız. Peki anestezi ile halk arasında yaygın kullanımı olan narkoz aynı şey mi? 

Narkoz narkolepsiden tahmin edileceği gibi uyuma hali ile ilişkili bir kavram.Ancak günümüz anestezisinde artık neredeyse uygun operasyonların büyük bölümü bölgesel anestezi dediğimiz sizin de operasyonu izleyebildiğiniz, sadece işlem yapılacak bölgenin uyuşturulması şeklinde gerçekleştirilmekte. Yani tüm hastalar uyumamaktadır.

Bu nedenle narkoz anestezinin sadece küçük bir kısmını kapsamaktadır. Operasyon günü, operasyon odasında sizi ilk karşılayacak kişi muhtemelen anestezi ekibidir.

Anestezi ekibi alanında uzman anestezi doktoru ve anestezi teknikerinden oluşmaktadır. Anestezi doktoru 6 yıllık tıp fakültesi eğitimi ardından 5 yıl boyunca ilgili uzmanlık dalında eğitim almış ve bu süre sonunda uzmanlık ehliyetine hak kazanmış kişidir. 

Anestezi teknikeri ise sağlık meslek liselerinin ve ya üniversitelerin anestezi bölümünden başarı ile mezun olmuş kişilerdir. Ekibin kendini tanıtması sonrası size uygun plan sizinle birlikte oluşturulacaktır.

Bu plan oluşturulurken yapılacak ameliyat cerrahın görüşü sizin geçmiş deneyimleriniz, istekleriniz, ek hastalıklarınız, fiziksel ve ruhsal durumuz, hastane şartları göz önünde bulundurulur.

Ameliyat boyunca anestezi ekibi her saniye yanı başınızda bulunacaktır. Ameliyat sonrası da sizinle birlikte uyanma odasına eşlik edecek tamamen güvenli olduğunu düşündüğü anda sizi ameliyathaneden dışarı servisinize transfer edecektir.

Ülkemiz ve dünyamız her geçen yıl yaşlanan bir nüfusa sahiptir. İleri yaş daha fazla sağlık sorunları daha fazla ameliyat daha fazla anestezi işlemi anlamına gelmektedir. İleri yaşla birlikte gelişen ek hastalıklarda göz önüne alınarak size en güvenli en uygun anestezi uygulaması anestezi ekibinin bir görevidir.

Halk olarak sizlere düşen görev aklınıza takılan tüm soruların öncesinde sorulması ve cevaplanmasının talep edilmesidir. Bu sizin en doğal hakkınızdır.