Sevgili Tarsuslular nihayet bahar yüzünü göstermeye başladı.Tabi bir süre sonra sıcak havalardan şikayet etmeye başlayacağız o nedenle bu bahar günlerinin tadını doyasıya çıkaralım.
Dışarı çıkalım ailemiz eşimiz dostumuz sevdiklerimizle beraber eğlenelim,hoşça vakit geçirelim.Bu dönemde şelale, baraj gerçekten güzel bir gün için ideal mekanlar.
Bu hafta size FMF ten bahsedeceğim,yani ailevi akdeniz ateşi.
Genetik bir hastalık,5-15 yaş arasında hastalık belirti vermeye başlıyor.Ateş bu hastalığın en önemli ve en sık görülen bulgusu.Karın ağrısı atakları ise ateşten sonra ön planda olan ve hastaların çok büyük kısmında görülen bulgusudur.
Karın ağrısı atakları bazen 12-24 saat bazen 2-4 gün sürer.İşte bu hastalar bu şiddetli karın ağrısı şikayeti ile acil servise başvurduklarında, genellikle akut apandisit denilerek ameliyat olmaktadırlar.Zaten bir çok FMF li hasta tanı konuluncaya kadar ameliyat edilmiştir.
Dikkat edilecek nokta FMF hastaları da akut apandisit olabilir ve herhangi bir gecikme insan hayatına mal olabilir bu nedenle risk almak istemeyen cerrahlar tarafından ameliyat ülkemizde oldukça yaygın görülmektedir.
Yine bu hastalarda kas iskelet sistemi ağrıları görülür.Deride döküntüler daha az oranda olmak üzere hastalığa eşlik edebilir.
Peki tanısı nasıl konur öncelikle bize hastalığı düşündürecek ateş,karın ağrısı başta olmak üzere deri döküntüleri eklem ağrıları , eklem şişlikleri bulgular olmalıdır.
Aile de böyle bir hastalık öyküsü bulunması,atak zamanında laboratuar testleri bize yardımcı olacaktır.Kesin tanı genetik inceleme de mutasyon varlığının gösterilmesi ile konur.
Ama genetik mutasyon gösterilemese de klinik FMF ile uyumlu ise yine tanı konulur.
Tedavisinden ziyade hastalığa sekonder gelişecek komplikasyonlardan kaçınmak için ilaç kullanılmalıdır.Kronik bir hastalık olduğu için amiloid denilen Vücutta yabancı plakların oluşmasına ve böbrek yetmeziliğine kadar varan komplikasyonların gelişmesine sebep olabilmektedir.
Bu nedenle yukarıdaki bulgulara(özellikle ateş,karın ağrsı atakları ve aile öyküsü) sahipseniz bir Romatoloji uzmanına başvurmanız gerekli ve bir o kadar da önemlidir.
Haftaya görüşmek üzere.
Sevgi ve SAĞLIKLA kalın.